Lichte plussen op Europese beurzen

Europese beurzen leverden vrijdagmiddag een deel van de eerder opgebouwde winst in, waarmee er kort voor het weekeinde nog lichte plussen op de borden stonden. De stemming werd wat gedrukt door een vlakke opening van Wall Street .

De AEX -index stond 0,4 procent hoger op 338,27 punten. De MidKap stond 0,8 procent in de plus op 575,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,4 procent hoger.

Donderdag werd duidelijk dat Griekenland van de eurolanden tot 2014 nog eens 109 miljard euro nieuwe steun tegemoet kan zien. Banken en andere private partijen leggen daarvan 37 miljard euro op tafel.

Opgelucht
''Marktpartijen zijn duidelijk opgelucht'', zo schreef een analist van Theodoor Gilissen vrijdag in reactie op het akkoord. Wel wees de zakenbank erop dat er ook nu al kritische geluiden zijn. Zo zou de bulk van het pakket toch vooral berusten op ''tijd rekken''.
Financiële fondsen kregen eerder op vrijdag het voordeel van de twijfel van beleggers en schreven koerswinst bij. Maar later draaide het sentiment: in Amsterdam stond bank en verzekeraar ING 0,9 procent in de min, verzekeraar Aegon zakte 0,2 procent.

TomTom
In Parijs stond BNP Paribas 1,1 procent lager en bleef verzekeraar AXA onveranderd. De Britse bank Barclays ging in Londen 0,3 procent omlaag, in Frankfurt verloor Deutsche Bank 0,1 procent.
go markets beurs beleggen
Navigatiebedrijf TomTom meldde vrijdag een kwartaalverlies van bijna een half miljard euro. Het aandeel stond bijna 2 procent in de min. Uitzender USG People NV stond 1,6 procent lager op 11,01 euro per aandeel. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een onderliggende winst van 21 miljoen euro. Dat was iets minder dan de verwachting van analisten.

Accell
Fietsenfabrikant Accell zag de winst in het eerste halfjaar met 13 procent stijgen naar dik 27 miljoen euro. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

Op de Midkap-index waren bouwbedrijven BAM en Heijmans flinke stijgers met winsten van respectievelijk 3 procent en bijna 5 procent, zonder aanwijsbare reden.

De euro noteerde 1,4360 dollar, tegen 1,4365 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.

ANP