Wall Street verdeeld

De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag vlak voor sluiting verdeeld. Beleggers reageerden teleurgesteld op kwartaalresultaten van Caterpillar , de Amerikaanse fabrikant van zware machines.

Het bedrijf boekte een lagere winst dan analisten hadden verwacht. Verder wist Caterpillar te melden dat de economische groei in de Verenigde Staten zwakker was dan verwacht.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen stond procent 0,4 lager op 12.673 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 1345 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 0,9 procent in de plus op 2859 punten.

Caterpillar heeft een enorme invloed op de financiële markten, omdat het bedrijf wordt gezien als barometer voor economische activiteit. De fabrikant van zware machines heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar zien stijgen naar een recordhoogte van 14,2 miljard dollar (9,9 miljard euro), ofwel 37 procent meer dan een jaar eerder.

De winst steeg met 44 procent naar 1 miljard dollar. Caterpillar was de grootste daler in de Dow. Het aandeel verloor 5,7 procent.

Chipfabrikanten
Technologiefondsen deden het goed op de beurzen. De aandelen van chipfabrikanten Sandisk en AMD boekten winst, nadat beide bedrijven woensdagavond sterke kwartaalresulataten hadden gepresenteerd.

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft behoorde tot een van de grootste stijgers in de Dow. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2010/2011 een hoger dan verwachte winst van 5,87 miljard dollar. Het aandeel Microsoft steeg met 1,3 procent.

McDonald's
Fastfoodketen McDonald's was de grootste stijger in de Dow. Het Amerikaanse bedrijf zag de omzet in Europa met bijna 6 procent stijgen en in de Verenigde Staten met 4,5 procent. In totaal steeg de omzet met 16 procent tot 6,9 miljard dollar. Het aandeel McDonald's ging omhoog met 2,8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4364 dollar, tegen 1,4370 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.

ANP