Bedrijfscijfers en VS domineren beurshandel

De aandelenhandel staat deze week vooral in het teken van de kwartaalresultaten van grote bedrijven. Met het akkoord over het nieuwe hulppakket voor Griekenland raken de zorgen over de Europese schuldencrisis weer wat op de achtergrond.

Daar sluimert echter wel de onvrede over het uitblijven van een compromis voor de aanpak van de Amerikaanse schuldenberg.

Een groot aantal Nederlandse en internationale bedrijven opent deze week de boeken van het tweede kwartaal. Daaruit moet blijken of de bedrijfswinsten de verzwakking van de internationale economie de afgelopen maanden hebben doorstaan.

Aan het Damrak ligt het zwaartepunt op donderdag. Dan komen onder meer olieconcern Royal Dutch Shell , uitzender Randstad en uitgeefconcern RELX met de kwartaalresultaten naar buiten.

Daarnaast komen middelgrote bedrijven als diervoeder Nutreco, dienstverlener aan de chipindustrie ASM International en apotheekketen Mediq die dag met hun cijfers.

KPN
Dinsdag opent KPN de rij van AEX -bedrijven. Analisten verwachten opnieuw een daling van de omzet en het bedrijfsresultaat van het telecomconcern, dat moeite heeft met de omschakeling van klanten van bellen naar mobiel internet. Het bedrijf kondigde daarvoor afgelopen week wel nieuwe abonnementsvormen aan, maar die zijn pas vanaf september van kracht.

Dinsdag komt ook roestvrijstaalproducent Aperam met de kwartaalcijfers, gevolgd door het voormalige moederbedrijf ArcelorMittal op woensdag. Die dag presenteert ook Air France-KLM - Air France-KLM haar resultaten.

Schuldenplafond
Op economisch vlak staan de Verenigde Staten deze week volop in de belangstelling. Democraten en Republikeinen ruziën nog altijd over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld, terwijl de dag dat de Amerikaanse overheid niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen steeds dichterbij komt.

Minister van Financiën Timothy Geithner gelooft nog in een goede afloop, maar zondag stonden beide partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Groeicijfers
Daarnaast wordt vrijdag een eerste schatting van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal gepubliceerd. Alle tekenen wijzen erop dat de groei van \'s werelds grootste economie in die periode opnieuw is teruggevallen. Samen met de zwakke arbeidsmarkt drukt de hoge olieprijs zwaar op de uitgaven van consumenten.

In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag met de jongste stand van het producentenvertrouwen. De nieuwe groeicijfers voor de Nederlandse economie volgen op 16 augustus.

ANP