Nikkei sluit met verlies

e aandelenbeurs in Tokio is maandag met verlies gesloten. De onzekerheid over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld woog zwaarder dan goed nieuws over de Japanse export.

De toonaangevende Nikkei -index eindigde 0,8 procent lager op 10.050,01 punten. Beleggers toonden zich bezorgd over de aanhoudende strijd over de Amerikaanse begroting, die ertoe kan leiden dat de VS vanaf volgende week niet over genoeg geld beschikt om aan al zijn verplichtingen te voldoen.

Beleggers konden zich wel optrekken aan nieuwe cijfers waaruit bleek dat de export van Japan voorlopig goed herstelt van de verwoestende natuurrampen die het land in maart troffen.

In juni lag de uitvoer van Japanse goederen ruim 5 procent hoger dan in mei. De export lag in juni nog slechts 1,6 procent lager dan een jaar eerder.

De politieke ruzies over de aanpak van de Amerikaanse schuldenberg zorgden ook op andere beurzen in het Verre Oosten voor verlies.

De Kospi-index in Seoul daalde 1 procent; de beurs in Sydney leverde 1,5 procent in. In Hongkong stond de Hang Seng in de middaghandel 0,9 procent in de min.

ANP