Schuldendiscussie VS zet beurzen op verlies

De Europese beurzen zijn maandag met verlies geopend. De voortdurende strijd over de Amerikaanse begroting versterkt de vrees dat de Verenigde Staten uiteindelijk in gebreke zullen blijven.

In Amsterdam stond de AEX -index na een half uur 0,5 procent lager op 337,01 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 570,49 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs begonnen de graadmeters met verliezen van 0,5 tot 0,7 procent.

Democraten en Republikeinen kwamen ook afgelopen weekeinde niet dichter bij een akkoord over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld en de aanpak van de overheidsfinanciën.

Uiterlijk volgende week dinsdag moet er een akkoord liggen om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten alle rekeningen kunnen blijven voldoen.

Goudprijs
''Alle aandacht gaat uit naar het politieke steekspel in de VS'', stelde vremogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor. ''Het kan nog wel een tijd kan duren voordat er een akkoord is. Dat zorgt voor veel nervositeit op de aandelenmarkten.''

Die zenuwen joegen de goudprijs maandagochtend op tot een nieuw record van 1622,49 dollar per troy ounce. De prijs van Amerikaanse olie zakte met 1 procent tot 98,90 dollar per vat. Brentolie daalde met ongeveer dezelfde marge tot 117,75 dollar per vat.

Verzekeraars
De onrust over de politieke strijd zette Europese banken en verzekeraars op verlies. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de grote financiële concerns onderaan de hoofdindex met verliezen van 1 tot 3 procent. In Amsterdam verloor Aegon ruim 2 procent en zakte SNS Reaal 3 procent.

Het aandeel ING hield de schade beperkt tot een min van 0,5 procent. Het bedrijf is bezig de bank- en verzekeringsactiviteiten te splitsen en meldde in dat verband de verkoop van de Zuid-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten aan het Colombiaanse Gruposura.

ING verwacht aan de verkoopprijs van 2,7 miljard euro een boekwinst van 1 miljard euro over te houden.

BinckBank
BinckBank verloor in de MidKap 1 procent. De beleggersbank zag de inkomsten vorig kwartaal door de economische zorgen met 15 procent dalen. De nettowinst werd ruimschoots gehalveerd.

De euro werd maandagochtend voor 1,4345 dollar verhandeld, tegen 1,4370 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

ANP