Uitblijven schuldenakkoord dempt Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag over de hele linie in het rood doordat er maar geen compromis komt over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Een nieuwe poging daartoe faalde afgelopen weekend. De angst voor een afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid groeit daardoor. Hoop op een akkoord op korte termijn hield de verliezen volgens analisten nog enigszins beperkt.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen noteerde tegen het slot van de handel op Wall Street een stand van 12.598 punten. Dat is 0,7 procent lager dan het slot van vrijdag.

De breder samengestelde S&P 500-index ging een half procent terug tot een stand van 1.338 punten. Technologiebeurs Nasdaq , die het tot halverwege de handel redelijk droog hield, ging ook een half procent terug, tot 2.844 punten.

Compromis
Democraten en Republikeinen slaagden er dit weekend opnieuw niet in een compromis te bereiken over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld en de aanpak van de overheidsfinanciën.

Beide partijen werken nu aan hun eigen plannen, die waarschijnlijk geen van alle op voldoende steun kunnen rekenen om te worden aangenomen.

Zonder akkoord beschikt de Amerikaanse overheid vanaf dinsdag 2 augustus niet over voldoende geld om alle rekeningen te voldoen.

Schok
Daardoor dreigt een afwaardering van de kredietwaardigheid van \'s werelds grootste economie, wat een aanzienlijke schok op de financiële markten kan veroorzaken.

De Amerikaanse schulden zijn op dit moment begrensd op 14,3 biljoen dollar, of 14,3 miljoen maal een miljoen dollar. Het land heeft nu nog een zogenoemde triple A-status, waardoor het tegen gunstige voorwaarden kan lenen.

Een euro kostte tegen het slot van de handel op Wall Street 1,4376 dollar. Bij het sluiten van de beurzen in Europa was dat 1,4355 dollar.

ANP