Aandelenmarkten zakken in het rood

De Europese aandelenbeurzen zakten dinsdag tegen het einde van de ochtend in het rood door tegenvallende kwartaalcijfers van onder meer BP en UBS .

De impasse in de Verenigde Staten over de verhoging van het schuldenplafond kwam de stemming evenmin ten goede.

Rond half twaalf noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,4 procent lager op 335,87 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,5 procent tot 570,48 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tussen 0,4 en 0,9 procent lager.

BP
Olieconcern BP haalde een winst van 5,6 miljard dollar dankzij een fors hogere olieprijs tegen een recordverlies van 17,1 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2010. Analisten rekenden hier echter op 6 miljard dollar.

Het concern waarschuwde voor een zwak tweede halfjaar waarin diverse activiteiten zullen stilliggen voor onderhoud. De concurrent van Royal Dutch Shell (min 0,2 procent) noteerde 2,6 procent lager.

UBS
De Zwitserse bank UBS zag de winst in het tweede kwartaal halveren tot omgerekend 874 miljoen euro. Het bedrijf had last van moeizame marktomstandigheden en een sterke Zwitserse frank.

UBS gaat in reactie op de winstdaling 1,5 tot 2 miljard frank aan kosten besparen en verwacht dat dit leidt tot forse herstructureringslasten. Het aandeel daalde 2,5 procent.

KPN
Ook KPN (plus 1,6 procent) kwam met resultaten naar buiten. Het telecomconcern zag de winst in het tweede kwartaal met 11 procent dalen tot 414 miljoen euro.

Analisten rekenden in doorsnee op 433 miljoen euro. De overige cijfers, waaronder de omzet, kwamen wel overeen met de verwachtingen. KPN handhaafde de verwachting voor een bedrijfsresultaat van 5,3 miljard euro dit jaar.

Deutsche Bank
Deutsche Bank (min 0,5 procent) waarschuwde dat het concern mogelijk de doelstelling voor een winst van 6,4 miljard euro bij zakenbankieren niet haalt vanwege de Europese schuldencrisis.

Wel handhaafde de bank de verwachting voor een winst van 10 miljard euro voor belastingen dit jaar. In het tweede kwartaal bedroeg dat resultaat 1,8 miljard euro, waar analisten rekenden op bijna 2 miljard euro.

STMicroelectronics
In Parijs ging chipproducent STMicroelectronics bijna 10 procent onderuit na een dubbele waarschuwing. De chipmarkt zal dit jaar tussen 0 tot 5 procent groeien, waar het bedrijf eerder uitging van 5 tot 8 procent groei. Daarnaast zal de omzet in het lopende kwartaal afnemen door dalende orders van mobieltjesfabrikant Nokia .

De euro noteerde 1,4460 dollar in vergelijking met 1,4355 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

ANP