Afwachtende beurs in de min

De beurs op het Damrak in Amsterdam noteerde woensdag aan het eind van de ochtend lager. Beleggers namen een afwachtende houding aan door onzekerheid over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond.

De AEX -index noteerde 0,4 procent lager op 335,37 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 567,10 punten. De FTSE in Londen noteerde nagenoeg vlak, de DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent en de CAC 40 in Parijs zakte 0,5 procent.

De Republikeinen en de Democraten liggen in Washington met elkaar in de clinch over verhoging van het schuldplafond. Als het Congres de overheid niet de bevoegdheid geeft meer te lenen, zouden rentebetalingen op Amerikaanse staatsleningen mogelijk volgende week al niet meer betaald kunnen worden.

Italië
De situatie zorgt volgens beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers voor terughoudendheid bij beleggers. ''Wie heeft er zin om in te stappen als er morgen slecht nieuws kan komen uit de Verenigde Staten.''

Blok wees er verder op dat het rendement op Italiaanse staatsobligaties de laatste dagen weer is opgelopen. ''Italië begint met stijgende rentes weer langzaam terug te komen op de agenda.'' Rendement en prijs van obligaties bewegen tegengesteld. Een hoger rendement betekent een lagere prijs.

Eerder deze maand zorgde de dalende waarde van Italiaans staatspapier voor zorgen over een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis. Vorige week sloten de eurolanden daarom een akkoord waarin onder meer werd afgesproken om het noodfonds voor hulpbehoevende overheden te versterken.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal meldde meevallende resultaten over het tweede kwartaal. ''Dat is bemoedigend en zegt ook iets over de groei van de wereldeconomie'', zei Blok. Het aandeel stond bovenaan de AEX met een 2,7 procent hogere koers.

Uitgever Wolters Kluwer meldde juist tegenvallende resultaten. Dit aandeel stond met een koersdaling van 2,8 procent onderin de AEX .

Bank en verzekeraar ING verloor 3,1 procent na berichten over een justitieel onderzoek in de VS. ING Bank zou sanctieregimes hebben geschonden en daarom enkele honderden miljoenen aan boetes kunnen krijgen.

Olieprijs
Voedingsmiddelenconcern Wessanen steeg 5,5 procent na beter dan verwachte prestaties in het tweede kwartaal. Het bedrijf verbeterde zijn marktposities en boekte omzetgroei.

De euro noteerde 1,4490 dollar in vergelijking met 1,4495 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

ANP
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,20 dollar. Brentolie noteerde nagenoeg onveranderd op 118,15 dollar per vat.