Randstad positieve uitzondering op beurs

Het aandeel Randstad was donderdagochtend de grootste stijger in de Amsterdamse AEX -index.

Het uitzendconcern profiteerde van de bekendmaking van een sterke omzet- en winstgroei. SBM Offshore ging juist sterk omlaag na een winstwaarschuwing. Na ruim drie kwartier handel stond de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,6 procent lager op 331,06 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 560,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,8 procent.

Op de Europese beurzen heerst een negatief sentiment door de aanhoudende discussie over de ophoging van het Amerikaanse schuldplafond.

Randstad zag in het tweede kwartaal de winst en omzet voor het vijfde kwartaal op rij met dubbele cijfers toenemen. Het aandeel steeg 1,5 procent.

SBM Offshore
SBM Offshore zakte 13,3 procent. De maritiem dienstverlener gaf voorbeurs een winstwaarschuwing door problemen met twee projecten in Canada en Noorwegen. Daar moet SBM Offshore 450 miljoen dollar op afschrijven.

Het aandeel van olieconcern Royal Dutch Shell daalde met 0,7 procent ondanks uitstekende kwartaalcijfers.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM - Air France-KLM maakte woensdag een nettoverlies van bijna 200 miljoen euro over het afgelopen kwartaal bekend. Het aandeel stond 7,8 procent lager.

Siemens
Het Duitse technologieconcern Siemens zakte in Frankfurt 1,8 procent. De winst daalde in het tweede kwartaal met 65 procent tot 510 miljoen euro.

De euro noteerde 1,4370 dollar, gelijk aan de stand bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie bleef vrijwel onveranderd op 97,44 dollar. Brentolie steeg met 0,5 procent naar 117,98 dollar per vat.

ANP