Wall Street herstelt iets

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink lager aan de handelsdag begonnen door de impasse over de oplossing van de Amerikaanse schuldenproblematiek.

Die averij was te wijten aan een combinatie van factoren: de impasse over het schuldenplafond, die de handel al enige tijd bepaalt, en tegenvallende cijfers over de groei, of het gebrek daaraan, van de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde na een paar uur handel een stand van 12.168 punten, een verlies van 0,6 procent ten opzichte van donderdag. De Dow was geopend met een min van 0,9 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,4 procent tot een stand van 1295 punten. Technologiebeurs Nasdaq stond op 2760 punten, een daling van 0,2 procent.

Lager
Voorbeurs werd bekend dat de groei van de Amerikaanse economie volgens de eerste raming in het tweede kwartaal was uitgekomen op 1,3 procent. Een stuk lager dan waarvan in de markt werd uitgegaan.

Bovendien bleek uit een herziening van het groeicijfer over het eerste kwartaal dat de economie toen minder hard was gegroeid dan waarvan aanvankelijk werd uitgegaan.

Waar men eerst uitging van een groei van 1,9 procent, bleek dat maar liefst 1,5 procentpunt lager, namelijk een schamele 0,4 procent.

Het Witte Huis liet tijdens de handel op Wall Street weten dat de impasse over het schuldenplafond de economie aantoonbaar schaadt.

ANP