Hogere beurzen na schuldenakkoord VS

Op de Europese beurzen werden maandag over een breed front winsten geboekt. Beleggers waren opgelucht dat in de Verenigde Staten een akkoord is bereikt over de verhoging van het schuldplafond van de Amerikaanse overheid.

De AEX -index in Amsterdam noteerde kort voor het middaguur 1,2 procent hoger op 333,22 punten. De MidKap stond 1,4 procent in de plus op 563,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 1,3 procent hoger.

Akkoord VS
Het principeakkoord over de schuldencrisis dat de leiders van de twee grote Amerikaanse partijen zondag bereikten, voorziet in een verhoging van het huidige schuldplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,4 biljoen dollar in twee stappen.

Positief aan het akkoord is volgens vermogensbeheerder Kian Liem van Haags Effektenkantoor dat er nu een oplossing ligt die voorziet tot 2013. Daardoor zijn vóór 2013 geen nieuwe onderhandelingen over een verdere verhoging nodig. President Obama wilde in het verkiezingsjaar 2012 geen nieuw getouwtrek over schulden en bezuinigingen. ,,Op dat vlak kunnen we nu wat rust verwachten'', aldus de vermogensbeheerder.

Europese staatsobligaties
Nu de kwestie in Washington uiteindelijk is opgehelderd, is de kans volgens Liem groot dat investeerders de blik weer naar de andere kant van de oceaan zullen wenden voor de Europese schuldencrisis. Aan het eind van de afgelopen handelsweek is de prijs van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties weer onder druk komen te staan.

Op macro-economisch terrein zal volgens Liem deze week met name worden uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. ,,Het Amerikaanse banenrapport was in juli teleurstellend en we hebben nu een grote verrassing in positieve zin nodig'', aldus Liem.

In Londen klom HSBC 4,3 procent. De grootste bank van Europa wist in het eerste halfjaar een groter dan verwachte winst te boeken. Toch maakte de bank maandag bekend 5000 banen te schrappen en tot 2013 nog eens 25.000. HSBC blijft optimistisch over de vooruitzichten van economieën in opkomende markten. Maar de bank maakt zich ook zorgen dat het wereldwijde herstel van de economie niet doorzet.

TNT Express
Pakketbezorger TNT Express steeg in Amsterdam 4,3 procent nadat het bedrijf, dat eind mei werd afgescheiden van postbedrijf PostNL , de kwartaalwinst minder zag dalen dan analisten hadden verwacht. De omzet van het expressbedrijf groeide licht, vooral dankzij groei in Azië. Op de Amerikaanse markt vielen de opbrengsten scherp terug. TNT kampt daar nog altijd met de problematische integratie van zijn Braziliaanse bedrijven.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft een grote opdracht in de wacht gesleept in Brazilië. Het bedrijf maakte bekend voor circa 200 miljoen euro een haven aan te gaan leggen in het noorden van de staat Rio de Janeiro. Het aandeel klom 1,5 procent.

De euro noteerde 1,4430 dollar tegen 1,4390 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

ANP