Beurzen sluiten lager ondanks akkoord schuldenplafond VS

Ondanks het bereikte schuldenakkoord in de Verenigde Staten zijn de graadmeters aan het Damrak in Amsterdam maandag in de min geëindigd

Ook andere, meer richtinggevende Europese beurzen gingen onderuit na tegenvallende data over de Amerikaanse productiesector. Zorgen over de economie van de VS liggen hieraan ten grondslag.

De AEX met hoofdfondsen sloot 1,4 procent lager op 324,59 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor 1,1 procent tot 549,50 punten.

In Londen bleef het verlies beperkt tot 0,7 procent, terwijl de indices in Frankfurt en Parijs respectievelijk 2,9 en 2,3 procent omlaag gingen.

Schuldenplafond
Eerder op de dag noteerden de graadmeters winsten na het gesloten akkoord over de verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten.

Het principeakkoord over de schuldencrisis dat de leiders van de twee grote Amerikaanse partijen zondag bereikten, voorziet in een verhoging van het huidige schuldplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,1 biljoen dollar in twee stappen. Bezorgdheid over de Europese schuldencrisis deed de winsten al gedurende de middag wat afvlakken.

Productiesector
Data over de Amerikaanse productiesector gaven het extra negatieve zetje. De groei van de sector is vorige maand bijna stilgevallen. De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) daalde van 55,3 in juni tot 50,9 punten in juli.

Het was de laagste stand sinds juli 2009. Op dat moment kwam de Amerikaanse economie net uit een recessie. De index kwam aanzienlijk lager uit dan de economenverwachting van 54,9 punten.

TNT Express
Binnen de AEX kon alleen pakketbezorger TNT Express (plus 2,9 procent) het hoofd boven water houden.

Het bedijf dat eind mei werd afgescheiden van postbedrijf PostNL , zag de kwartaalwinst minder dalen dan analisten hadden verwacht. De omzet van het expressbedrijf groeide licht, vooral dankzij groei in Azië.

HSBC
In Londen klom HSBC 2,2 procent. De grootste bank van Europa wist in het eerste halfjaar een hoger dan verwachte winst te boeken. Toch maakte de bank maandag bekend 5000 banen te schrappen en tot 2013 nog eens 25.000.

HSBC blijft optimistisch over de vooruitzichten van economieën in opkomende markten. Maar de bank maakt zich ook zorgen dat het wereldwijde herstel van de economie niet doorzet.

De euro noteerde 1,4210 dollar tegen 1,4390 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Een vat ruwe olie werd 2,1 procent goedkoper en kostte 93,71 dollar. Brentolie daalde met 1,4 procent tot 115,12 dollar per vat.

ANP