Verliezen op Europese beurzen

Op de Europese beurzen werden dinsdag verliezen geleden. De zorgen over het economische herstel, de schuldproblemen in Europa en een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten bleven de stemming onder druk zetten.

De AEX -index noteerde kort voor het middaguur 0,2 procent lager op 323,80 punten. Eerder in de ochtend bereikte de AEX op 322,34 een nieuwe laagste stand van dit jaar.

De MidKap verloor 1,1 procent tot 541,92 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,7 procent lager.

''Na de korte euforie over het Amerikaanse schuldenakkoord worden de pijlen weer gericht op Europa. Daarnaast blijft de markt zich zorgen maken over het herstel van de Amerikaanse economie, waarbij de aandacht met name uitgaat naar het banenrapport van vrijdag'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wil blijven.

Italië
Op de obligatiemarkt werd de aanval op Italië voortgezet. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties steeg maandag al boven de 6 procent en ging dinsdag verder omhoog tot 6,26 procent. Hiermee werd het hoogste niveau bereikt sinds 1997.

Ook het rendement op 10-jarige Spaanse staatsleningen steeg naar het hoogste punt sinds 1997. Er werd een stand van 6,46 procent bereikt.

DSM
Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel DSM 2,7 procent. Het chemieconcern heeft de winst in het tweede kwartaal op jaarbasis flink opgevoerd dankzij boekwinsten op twee transacties. Als die buiten beschouwing worden gelaten, bleef de winst vrijwel gelijk.

Over de resultaten van technisch dienstverlener Imtech waren beleggers minder tevreden. Het bedrijf zag de winst in het eerste halfjaar met 6 procent stijgen vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, tot 60,7 miljoen euro. Het aandeel werd 4,1 procent lager gezet.

Heineken
Bierbrouwer Heineken daalde 0,4 procent. De Japanse brouwer Kirin heeft een meerderheidsbelang genomen in de Braziliaanse bierbrouwer en frisdrankproducent Schincariol. Naar verluidt aasde Heineken ook op Schincariol.

Analisten zagen een mogelijke overname van Schincariol door Heineken als ''niet noodzakelijk maar als een goede springplank om groei in Zuid-Amerika te versnellen''.

TNT
Pakketbezorger TNT Express won 3,6 procent en zette daarmee de klim van maandag voort. De Duitse concurrent Deutsche Post heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een fors hogere winst geboekt dan een jaar eerder. Maandag kwam TNT al met goede kwartaalcijfers.

De euro was 1,4180 dollar waard tegen 1,4210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,7 procent tot 94,21 dollar.

ANP