Schuldprobleem Europa drukt op beurzen

De Europese beurzen stonden woensdag opnieuw onder druk. De toenemende zorgen over de schuldproblemen in Italië en Spanje hielden de markten in hun greep.

De AEX -index noteerde kort voor het middaguur 1,5 procent lager op 315,36 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 519,33 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden 0,6 tot 1,1 procent. In Milaan werd een eerder koersverlies van 2,5 procent omgezet in een kleine plus van 0,2 procent.

''De trend is duidelijk negatief. De schuldenproblemen in de eurozone blijven de kop opsteken zolang ze in Brussel geen krachtige afspraken weten te maken'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wil blijven.

Amerikaanse economie
Volgens de handelaar zal de markt naast de schuldensituatie in Europa letten op de economische cijfers die vanmiddag in de Verenigde Staten worden vrijgegeven. Daarbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector in de hoop meer inzicht te krijgen in de stand van de Amerikaanse economie.

Eerder deze week kreeg het vertrouwen van beleggers in het herstel van 's werelds grootste economie een flinke dreun nadat bleek dat de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie sterker was gedaald dan verwacht.

Dienstensector
Eerder op de ochtend werd in de eurozone al bekendgemaakt dat de groei van de activiteit in de dienstensector afgelopen maand is afgezwakt tot het laagste tempo sinds september 2009.

In Parijs zakte de Franse bank Société Générale ruim 7 procent. De bank boekte in het tweede kwartaal fors minder winst door afschrijvingen op haar portefeuille van Griekse staatsobligaties. Het financiële concern waarschuwde tevens voor de winst in 2012.

Stijgers
Van de 25 AEX -fondsen laten 6 fondsen een stijging zien. PostNL en TNT Express waren met plussen van respectievelijk 3 procent en 2 procent de grootste stijgers onder de hoofdfondsen. Grootste verliezer was bodemonderzoeker Fugro met een min van 3,4 procent.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis was met een min van maar liefst 9 procent de grootste daler onder de middelgrote fondsen. Het bedrijf wist in het tweede kwartaal de winst op peil weten te houden. De omzet nam echter af door negatieve wisselkoerseffecten vanwege de zwakkere dollar.

De euro was 1,4320 dollar waard tegen 1,4210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

ANP