Europese beurzen zien winsten verdampen

De Europese beurzen zagen donderdag de openingswinsten grotendeels verdwijnen.
Beleggers leken eerder nog moed te putten uit sterke bedrijfsresultaten die de Europese schuldencrisis even naar de achtergrond drongen. De stemming werd daarbij gesteund door speculatie over nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank.

''De bedrijfsresultaten laten over het algemeen een positief beeld zien, maar het is nog te vroeg om te juichen'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wil blijven. Het herstel op de beurzen is volgens de handelaar vooral technisch van aard.

AEX
De AEX -index noteerde kort voor het middaguur 0,5 procent hoger op 312,21 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 509,22 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden respectievelijk 0,3 en 0,1 procent.

In Londen werd de openingswinst weer uit handen geven door sterke koersdalingen van mijnbouwer Rio Tinto en de financiële waarden Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland. De Londense graadmeter verloor 0,7 procent.

Vanwege de schuldencrisis zullen het rentebesluit en de persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag scherp in de gaten worden gehouden. Investeerders hopen dat de Japanse interventie om de Japanse yen te verzwakken de ECB zal inspireren om het inkoopprogramma voor obligaties te hervatten. De centrale bank heeft sinds maart dit jaar geen steunaankopen meer gedaan.

Italië
De waarde van Italiaanse staatsobligaties liet donderdagochtend wat herstel zien door de hoop op nieuwe steunaankopen door de ECB. Het rendement op 10-jarige leningen daalde weer onder de 6 procent na daar twee dagen boven te hebben gestaan.

In Amsterdam werden de resultaten van zwaargewichten ING en Unilever goed ontvangen. Bank en verzekeraar ING won 5,2 procent, levensmiddelenconcern Unilever werd 6 procent hoger gezet.

Verzekeraar Delta Lloyd stond in de belangstelling in de MidKap na publicatie van de resultaten. Het aandeel Delta Lloyd won 0,8 procent.

In Londen verloor mijnbouwbedrijf Rio Tinto 3,5 procent. Dankzij de sterke stijging van de grondstofprijzen zag het bedrijf de winst over het eerste halfjaar stijgen tot het hoogste niveau ooit. De winst viel echter lager uit dan analisten hadden verwacht.

Lloyds Banking Group
De Britse bank Lloyds Banking Group leverde 4,3 procent in. De bank leed over de eerste zes maanden van dit jaar een miljardenverlies als gevolg van compensaties aan klanten die ondeugdelijke verzekeringsproducten hadden gekocht.

In Frankfurt steeg sportartikelenfabrikant Adidas 3,7 procent. Het Duitse concern verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar, dankzij een sterke vraag uit China en Noord-Amerika.

De Franse verzekeraar AXA won in Parijs 3,2 procent. AXA wist de nettowinst in het eerste halfjaar te verviervoudigen dankzij boekwinsten op de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De euro was 1,4220 dollar waard tegen 1,4325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

ANP