Beurzen weer in greep schuldencrisis

De Europese beurzen moesten donderdagmiddag de eerdere winsten weer uit handen geven. Beleggers leken even moed te putten uit sterke bedrijfsresultaten, maar de zorgen over de Europese schuldencrisis kregen toch weer de overhand.

De AEX -index noteerde rond één uur 0,1 procent lager op 310,47 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter wist het verlies beperkt te houden door goed ontvangen resultaten van zwaargewichten ING en Unilever .

Bank en verzekeraar ING won 3,1 procent, levensmiddelenconcern Unilever werd 5,4 procent hoger gezet.

MidKap
De MidKap daalde 1,5 procent tot 505,11 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,2 en 0,9 procent.

Beleggers wachten nog op het rentebesluit en de persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB). Investeerders hopen dat de Japanse interventie om de Japanse yen te verzwakken de ECB zal inspireren om het inkoopprogramma voor obligaties te hervatten. De centrale bank heeft sinds maart dit jaar geen steunaankopen meer gedaan.

De waarde van Italiaanse staatsobligaties liet donderdagochtend wat herstel zien door de hoop op nieuwe steunaankopen door de ECB. Het rendement op 10-jarige leningen daalde weer onder de 6 procent na hier twee dagen boven te hebben gestaan.

Spanje
Spanje heeft donderdag nieuwe staatsobligaties uitgegeven tegen een fors hogere rente. Het gaat om staatsleningen met een looptijd tot en met 2014 die worden uitgegeven tegen een rente van meer dan 4,8 procent. De obligaties met een looptijd tot en met 2015 worden uitgegeven tegen een rente van bijna 5 procent.

In de Midkap zag verzekeraar Delta Lloyd een eerdere ruime koerswinst door goede bedrijfsresultaten verdampen tot een kleine min van 0,4 procent.

In Londen verloor mijnbouwbedrijf Rio Tinto 3,4 procent. Dankzij de sterke stijging van de grondstofprijzen zag het bedrijf de winst over het eerste halfjaar stijgen tot het hoogste niveau ooit. De winst viel echter lager uit dan analisten hadden verwacht.

Lloyds
De Britse bank Lloyds Banking Group leverde 6,3 procent in. De bank leed over de eerste zes maanden van dit jaar een miljardenverlies als gevolg van compensaties aan klanten die ondeugdelijke verzekeringsproducten hadden gekocht.

In Frankfurt steeg sportartikelenfabrikant Adidas 2 procent. Het Duitse concern verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar, dankzij een sterke vraag uit China en Noord-Amerika.

De Franse verzekeraar AXA won in Parijs 2,2 procent. AXA wist de nettowinst in het eerste halfjaar te verviervoudigen dankzij boekwinsten op de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De euro was 1,4250 dollar waard tegen 1,4325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

ANP