Wall Street diep in de min

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag, net als de Europese beurzen eerder op de dag, diep in het rood. Toenemende zorgen over een escalatie van de schuldenproblematiek in Europa en de VS jagen beleggers van de aandelenmarkten.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen stond na een paar uur onderweg op een stand van 11.606 punten. Dat is 2,4 procent lager dan het slot van woensdag.

De breder samengestelde S&P 500-index ging 2,6 procent terug tot een stond van 1.228 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,7 procent tot een stand van 2.620 punten.

De indices waren al lager aan de dag begonnen, maar toen waren de verliezen ongeveer half zo groot als halverwege de handel. Op zeker moment hadden alledrie de hoofdgraadmeters verliezen van meer dan 3 procent op de borden. De Europese beurzen eindigden met verliezen van 3,2 procent ( AEX ) tot 3,9 procent ( CAC ).

''Deze ochtend zijn de dammen doorgebroken''', vatte een handelaar in de VS samen. Gezien het alom aanwezige pessimisme wordt er gerekend op verdere koersverliezen.

De Amerikaanse beurzen leken even opgelucht over het akkoord over het verhogen van het schuldenpplafond, maar die vreugde was van korte duur.

ANP