Wall Street fors lager van start

De beurzen in New York zijn maandag met verlies geopend in een reactie op de lagere kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,2 procent lager op 11.310 punten. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 1181 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 2,1 procent zakte tot 280 punten.

Bijna alle fondsen binnen de Dow-Jonesindex noteerden lager. Bank of America was met een min van ruim 8 procent de grootste daler onder de Amerikaanse hoofdfondsen. Coca-Cola en supermarktconcern Wal-Mart Stores lieten kleine winsten zien.

Kredietwaardigheidsstatus
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde vrijdag na het sluiten van de Amerikaanse markten de kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten voor leningen op de lange termijn met één stap naar AA-plus. Het is voor het eerst dat de grootste economie ter wereld de best mogelijke waardering van S&P verliest.

De euro was 1,4185 dollar waard tegen 1,4155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 2,9 procent tot 84,30 dollar.

ANP