Europese beurzen houden winsten vast

De Europese beurzen hielden woensdag aan het einde van de ochtend de openingswinsten grotendeels vast.

De forse winsten op Wall Street en de belofte van de Amerikaanse centrale bank om de rente tot 2013 laag te houden, zorgden voor een positieve stemming onder beleggers.

''We hopen dat de beurzen nu in wat rustigere vaarwateren terecht zullen komen, maar het klimaat blijft onzeker. We zien dat Wall Street na de winst van gisteren waarschijnlijk weer wat lager zal openen'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wil blijven.

De AEX -index in Amsterdam noteerde vlak voor het middaguur 1,1 procent hoger op 290,31 punten. De MidKap-index won 3,7 procent tot 478,67 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tussen 1,0 en 2,3 procent hoger.

Grootste stijger
De producent van navigatiekastjes TomTom was met een plus van ruim 6 procent de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Onder de middelgrote fondsen behoorden AMG , producent van specialistische metalen, en CSM, leverancier van bakkerij-ingrediënten, tot de sterkste stijgers met winsten van meer dan 7 procent na goed ontvangen bedrijfsresultaten.

Henkel
De Duitse producent van wasmiddelen en verzorgingsproducten Henkel was met een winst van bijna 8 procent de grootste stijger op de beurs in Frankfurt.

De concurrent van Unilever wist met succes de prijzen van zijn producten te verhogen om hogere grondstofprijzen op te vangen en verhoogde zijn verwachting voor de omzetgroei.

Commerzbank klom 3 procent. De Duitse bank zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 93 procent in elkaar zien storten door afschrijvingen van 760 miljoen euro op beleggingen in Grieks staatspapier. Desondanks handhaaft de Duitse bank wel de verwachting van winstgroei in 2011.

Verlies
Het Duitse energieconcern E.ON verloor in Frankfurt 0,1 procent. E.ON leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro, het eerste kwartaalverlies voor het concern ooit. E.ON wijt het verlies aan de maatregelen van de Duitse overheid om kernenergie in de ban te doen.

De Zwitserse levensmiddelenproducent Nestlé zag de winst en omzet in de eerste 6 maanden van het jaar afnemen door stijgende grondstoffenprijzen en door de sterke Zwitserse frank. Het aandeel klom desondanks in Zürich 1,4 procent.

Adecco
Het Zwitserse Adecco , 's werelds grootste uitzendconcern, daalde in Zürich 4,6 procent. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 45 procent meer winst doordat bedrijven in onzekere tijden meer gebruik van tijdelijk personeel. Adecco waarschuwde wel dat de groei in juli wat minder was dan de voorgaande maand.

De euro was 1,4390 dollar waard tegen 1,4230 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie klom 3,7 procent tot 82,29 dollar.

ANP