Winst op Europese beurzen

De Europese beurzen herstelden zich donderdagmiddag van een duikvlucht eerder op de dag en sloten met winst. Wegebbende zorgen over de Franse banken en hogere koersen op Wall Street , waar een meevallend macrocijfer de koersen hielp, zorgden voor enige opluchting.

De Amsterdamse AEX -index sloot 5,52 punten, of wel 2 procent hoger op 284,47 punten. De MidKap-index kreeg er 3,4 procent bij en eindigde op 469,11 punten. De beurs in Parijs steeg met 2,9 procent en de beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 3,3 procent.

Onrustig
De aandelenmarkten waren donderdag zeer onrustig. In luttele minuten werden winsten omgezet in forse verliezen en omgekeerd. Vooral de aandelen van banken en verzekeraars vertoonden een zeer wisselend beeld.

In de loop van de dag kregen vooral Franse banken zware klappen door geruchten dat de concerns financiële problemen zouden hebben. Maar nadat president Christian Noyer van de Banque de France had laten weten dat de Franse banken solide zijn, liepen de verliezen terug en boekten de financiële fondsen zelfs winst.

Société Générale sloot met een winst van 3,7 procent. Crédit Agricole steeg bijna met ruim 5 procent.

Aegon
In Amsterdam had Aegon het zwaar te verduren. De verzekeraar presenteerde donderdagochtend een lagere nettowinst over het tweede kwartaal dan een jaar eerder en verloor 3,5 procent van zijn beurswaarde.

ING veerde mee met andere financiële instellingen en sloot met een winst van 2,1 procent.

Wall Street
Het herstel op de Europese beurzen werd gestimuleerd door een flink hogere opening van de handel op Wall Street . Daar zorgde een meevallend cijfer over het aantal uitkeringsaanvragen voor optimisme onder beleggers. De Dow-Jonesindex noteerde bij het slot van de Europese handel 2,6 procent hoger.

Chipmachinemaker ASML was met een plus van 6,6 procent een van de grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het Eindhovense bedrijf profiteerde van de beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems .

SBM Offshore
De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore boekte eveneens een winst van 6,6 procent. Het bedrijf kreeg een grote opdracht voor de levering van een varend olieproductie- en opslagplatform (FPSO) voor de Braziliaanse kust.

TNT stond met een winst van 6,8 procent bovenaan de AEX .

Euro
De euro was 1,4225 dollar waard tegen 1,4175 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 83,27 dollar.

De prijs van goud, gezien als een veilige haven in onzekere tijden, daalde tot 1754 dollar per troy once (31,1 gram). Woensdag brak de goudprijs door de grens van 1800 dollar.

ANP