Verliezen Europese beurzen lopen sterk terug

De Europese beurzen poetsten vrijdagmiddag de verliezen van eerder op de dag grotendeels weg, geholpen door de hogere koersen op Wall Street .

De AEX -index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot een verlies van 0,6 procent op 277,96 punten. Eerder op de dag zakte de AEX nog 3,5 procent. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 454,42 punten.

15:00 de beurs zakt niet verder weg, een positief signaal


In Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tussen 0,3 en 0,6 procent lager. Londen steeg 0,2 procent.

Koopjesjagers
In New York stonden de beurzen een uur na opening op winsten tot 1,1 procent. Bij opening gingen de beurzen nog omlaag.

De handel kreeg steun van koopjesjagers. Die sloegen hun slag na de zware verliezen van de afgelopen tijd. Eerder op de dag zakte de AEX nog naar bijna de laagste slotstand van dit jaar.

Financiële instellingen
De zorgen over de Europese schuldencrisis en de eventuele gevolgen bleven wel druk uitoefenen op de financiële instellingen. De Europese banken stonden daardoor in de min.

In Parijs verloor BNP Paribas 3,7 procent en in Frankfurt leverde Deutsche Bank 2 procent in. In Londen dook Barclays 1,6 procent omlaag en zakte Lloyds Banking Group 3,6 procent. ING werd in Amsterdam 1,4 procent lager gezet.

Aperam
Grootste daler binnen de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam met een min van 5 procent. Baggeraar Boskalis was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 2,6 procent.

De producent van leiding- en buizensystemen Wavin was de grootste daler in de MidKap met een min van 5,2 procent. Softwarebedrijf Unit4, dat donderdag nabeurs kwartaalcijfers presenteerde, volgde met een verlies van 2,9 procent.

Brunel
Detacheerder Brunel was met een plus van 3,9 procent de grootste stijger in de MidKap na goed ontvangen kwartaalresultaten. Elders in de uitzendsector werden wederom verliezen geleden. USG People NV verloor 1,6 procent aan waarde.

In Londen viel softwarebedrijf Autonomy op met een koerssprong van maar liefst 73 procent. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard liet weten het Britse bedrijf over te willen nemen voor meer dan 10 miljard dollar.

De euro klom tot 1,4430 dollar tegen 1,4310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 82,67 dollar.

ANP