Beurzen New York zakken diep in het rood

De beurzen in New York zakten vrijdag na een vrij vlakke opening diep in het rood. Beleggers vluchten van de aandelenmarkten door grote onzekerheid over de economie en de schuldencrisis. Donderdag ging Wall Street ook al hard onderuit.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde een halfuur voor het einde van de handel een verlies van 1,1 procent op 10.868 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,1 procent tot 1128 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 1,2 procent tot 2352 punten.

De zorgen om een mogelijke nieuwe recessie en dat de schuldencrisis oncontroleerbaar wordt, jagen beleggers van de beursvloer in New York. De S&P 500 ligt op koers voor de vierde week met verlies op rij. Donderdag sloot de S&P 4,5 procent lager. Dat was de zesde keer in 2 weken dat de graadmeter meer dan 4 procent zakt.

Goud
De angst voor een nieuwe recessie werd aangewakkerd door verschillende rapporten van Amerikaanse banken die een lagere groei voorspellen voor de Amerikaanse economie.

Investeerders trekken naar beleggingen die worden gezien als veilig in economisch onzekere tijden zoals goud, Amerikaanse staatsobligaties en de Japanse yen. Goud steeg naar een recordniveau, de yen bereikte een record tegen de dollar en de rente op Treasuries daalde donderdag naar het laagste niveau ooit.

Hewlett-Packard
Computerfabrikant Hewlett-Packard ( Hewlett Packard ) was veruit de sterkste daler in de Dow-Jones met een verlies van 20,3 procent tot het laagste niveau in 6 jaar. Hewlett Packard maakte donderdag bekend dat de pc-divisie mogelijk wordt afgestoten. Daarnaast werden de winst- en omzetverwachtingen verlaagd en bracht het concern een bod uit van 10 miljard dollar op het Britse softwarebedrijf Autonomy.

Ook andere technologiefondsen in de Dow-Jones kregen klappen. Zo verloor technologieconcern IBM 3,6 procent. Softwarebedrijf Microsoft zakte 2,3 procent en chipfabrikant Intel daalde 2,6 procent. Alphabet leverde 2 procent in.

Bank of America
Bank of America daalde 2,4 procent. De Amerikaanse bank maakte bekend van plan tot eind september 3500 banen te schrappen. Er zouden plannen zijn voor nog eens duizenden ontslagen extra later dit jaar.

De euro noteerde een stand van 1,4390 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel was de euro 1,4405 dollar waard.