Europese beurzen breiden winst uit

De Europese beurzen zagen maandagmiddag de winsten verder oplopen en toonden daarmee een eerste aanzet tot herstel. Na de forse koersdalingen van afgelopen week gingen beleggers op koopjesjacht, waarbij vooral aandelen werden opgepikt uit sectoren die in de afgelopen handelsdagen onder druk stonden.

De AEX -index in Amsterdam steeg maandagmiddag 2,3 procent tot 280,52 punten. De MidKap-index won 1,7 procent tot 454,88 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs wonnen de beurzen tot 2,3 procent. In New York noteerde de beurzen kort na opening tot 1,8 procent hoger.

14:00 Gaat de prijs van goud deze week naar 2000 dollar?


Beleggers putten maandag moed uit de woorden van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble die in een interview met de radiozender Deutschlandfunk liet weten dat er geen sprake is van een dreigende recessie in Duitsland. Volgens Schäuble is de huidige onrust op de financiële markten overtrokken. Ook de ontwikkelingen in Libië, waar de burgeroorlog spoedig ten einde lijkt te komen, steunde het sentiment.

Macrocijfers
De aandelenmarkten blijven volgens marktvorsers echter volatiel in afwachting van meer macrocijfers later in de week en de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole op vrijdag.

De Europese bankaandelen, die vorige week in de uitverkoop gingen, werden weer opgepikt. In Frankrijk klom Société Générale 2,3 procent en in Frankfurt won Commerzbank 2 procent. Ook de Europese oliebedrijven, die afgelopen tijd fors moesten inleveren op de verslechterde economische vooruitzichten, stonden in de belangstelling. In Londen klom BP 1,5 procent en in Parijs steeg Total 3,7 procent.

Goudprijs
In Amsterdam was olieproducent Royal Dutch Royal Dutch Shell de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,2 procent. Internetbroker BinckBank was de grootste klimmer in de Midkap met een plus van 6,2 procent.

De aanhoudende stijging van de goudprijs toonde echter aan dat beleggers nog altijd onzeker zijn. De zoektocht naar veilig geachte beleggingen dreef de prijs van het edelmetaal maandagochtend tot een recordniveau van 1894 dollar per troy ounce (31,1 gram). In de middaghandel noteerde de goudprijs 1 procent hoger op 1871 dollar per troy ounce.

De euro was 1,4415 dollar waard, tegen 1,4405 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 83,85 dollar. De prijs van Brentolie zakte door de ontwikkelingen in Libië met 1 procent tot 107,40 dollar per vat.

ANP