Nerveus Wall Street duikt omlaag

Beleggers op Wall Street waren donderdag in nerveuze afwachting van de speech die Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag gaat houden en deden hun stukken van de hand. Ook maakte de handel zich zorgen over de uitbreiding van het verbod op het zogenoemde short selling in Europa. Een tegenvallend cijfer over de werkloosheid in de VS deed de stemming geen goed.

17:30 Markten geloven niet in redding Griekenland: AEX verlies 1%


De leidende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,5 procent op 11.149,82 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 1,6 procent en eindigde op 1159,27 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2 procent tot 2419,63 punten.

Fed-voorzitter Ben Bernanke geeft vrijdag een speech tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Beleggers hopen dan antwoord te krijgen op de vraag of de Amerikaanse centrale bank verdere steunmaatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. ,,Beleggers zijn in aanloop van de toespraak erg voorzichtig'', aldus een Amerikaanse analist. De vrees bestaat dat bij uitblijven van extra maatregelen de teleurstelling daarover flink op de beurzen voelbaar zal zijn.

Short selling
De handel was verder ook niet te spreken over de verlenging van het verbod op short selling, speculatie op de waardedaling van een aandeel, in verscheidene Europese landen. Op de handelsvloer bestond ook vrees dat Duitsland het voorbeeld van onder meer Frankrijk zou volgen en eveneens een verbod op de speculatie zou uitvaardigen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën sprak dat gerucht donderdag tegen, maar dat nam de zorgen niet geheel weg. In Duitsland geldt overigens al langere tijd een verbod op het zogenoemde naked short selling, waarbij gespeculeerd wordt met geleende aandelen of obligaties.

Werkloosheidsuitkering
Een tegenvallend cijfer over het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS was ook niet bevorderlijk voor een goede stemming. De afgelopen week bleek het aantal uitkeringsaanvragen veel hoger dan verwacht. Bovendien werd het aantal aanvragen van de voorgaande week naar boven bijgesteld.

De handel begon nog op een positieve noot. Beleggers waren ingenomen met de investering van 5 miljard dollar in Bank of America door Warren Buffet.Amerikaane banken profiteerden van de stap van Buffet en wisten de winsten lang vast te houden. Bank of America sloot ruim 8 procent hoger en Citigroup kreeg er bijna 5 procent bij.

Apple
Beleggers keken donderdag verder naar het aandeel Apple , na de aankonding van het aftreden van Steve Jobs als topman. Een grote uitverkoop bleef achterwege. Het aandeel sloot met een klein verlies.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde donderdag met 0,2 procent tot 84,98 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,4375 dollar, gelijk aan de stand bij het sluiten van de Europese beurzen.