Flinke winsten in New York

De beurzen in New York noteerden maandag stevig in de plus. Zorgen over een nieuwe recessie in de Verenigde Staten namen wat af, nadat bekend werd dat de consumentenuitgaven in juli sterker dan verwacht waren toegenomen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,9 procent hoger op 11.501 punten. De S&P 500 won 2,3 procent tot 1204 punten terwijl technologiebeurs Nasdaq een winst toonde van 2,8 procent op 2548 punten.

17:00 AEX staat vandaag weer op een grote winst


Voorbeurs werd bekend dat de uitgaven van consumenten in juli waren toegenomen, waar deze in juni nog afnamen. De stijging was de sterkste van de afgelopen 5 maanden. Dat gaf beleggers lucht, in combinatie met speculatie dat de Amerikaanse centrale bank in september nieuwe steunmaatregelen aan zal kondigen.

Fed
Vrijdag werd alom gehoopt op een nieuwe steuninjectie van de Federal Reserve , tijdens een toespraak van Fed-baas Ben Bernanke in Jackson Hole. Hij kondigde echter niks nieuws aan, maar zette volgens marktvorsers wel de deur op een kier voor stimulans in september.

Op Wall Street waren de aandelen van verzekeraars maandag in trek. De schade van de gevreesde orkaan Irene lijkt volgens de eerste schattingen mee te vallen. Travelers Cos en Allstate stonden 4,6 procent en 7,3 procent hoger.

Irene
Irene liet desondanks nog steeds van zich horen op Wall Street . De volumes waren beperkt, veel handelaren konden niet op hun werk verschijnen vanwege problemen met het openbaar vervoer. Langzaamaan begint het metronetwerk in de metropool weer op gang te komen.

Aandelen van financiële concerns profiteerden van berichten uit Europa. Daar kondigden twee van de drie grootste Griekse banken aan te gaan fuseren. JP Morgan Chase won 3 procent en Bank of America steeg 5,6 procent.

BChina Construction Bank
Laatstgenoemde profiteerde ook van de bekendmaking dat het de helft van zijn belang in de China Construction Bank verkoopt voor ongeveer 8,3 miljard dollar. Zo wil Bank of America zijn financiële buffers versterken.

De euro werd maandag verhandeld voor 1,4505 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat 1,4510 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 87,50 dollar.