Jarige AEX-index op verlies

Op de verjaardag van de AEX staat de index licht in de min door terughoudendheid bij beleggers. Zij wachten onder meer op belangrijke economische cijfers. Ondertussen bekijkt Euronext de opzet van de AEX -index.

Rond het middaguur stond de AEX -index, die vandaag zijn 30e verjaardag viert, op een verlies van 0,2%. Dit was vooral het gevolg van het negatieve sentiment in de VS. Vooralsnog is namelijk onduidelijk of er een oplossing komt rond de begroting.

Verder wachten beleggers op belangrijke economische cijfers die later deze week worden gepubliceerd en komt de Europese Centrale Bank donderdag met zijn rentebesluit.

Opzet AEX -index

NYSE Euronext liet ondertussen weten dat het nadenkt over de opzet van de AEX -index. Het beursbedrijf gaat de komende maanden praten met belanghebbenden over de opzet van de hoofdindex, om zodoende helder te krijgen of dit voldoet aan de eisen voor de komende 30 jaar. De AEX -index is nog een van de weinige indices die primair wordt samengesteld op basis van handelsvolume.

Wat heeft 30 jaar AEX opgeleverd?

Deze beslissing volgt op de aanstaande entree van Imtech tot de hoofdindex van Amsterdam. De dienstverlener verkeert al een aantal maanden in grote problemen maar zal onder de huidige regels toch promoveren.