Iran zou gaslevering over kunnen nemen v.d. Russen

Iran is bereid Europa van gas te voorzien mocht Rusland beslissen de gaskraan dicht te draaien ten gevolge van het conflict tussen Oekraïne en de Russen. Dat heeft Bijan Namdar Zanganeh, de Iraanse minister van Olie, tijdens het voorbije weekeinde verklaard: ‘Als een land dat gas kan leveren in grote hoeveelheden, is Iran altijd bereid actief te zijn op de Europese markt, via pijplijnen of in LNG-vorm.’

Grote reserves

Iran beschikt over ‘s werelds op één na grootste gasreserves, maar de verkoop van dat gas werd jarenlang gelimiteerd door de economische sancties die het Westen uitvaardigde als antwoord op het Iraanse kernprogramma. Nu Rusland de gaskraan zou kunnen dicht draaien en de sancties zijn opgeheven, zou de Islamitische Republiek als globale leverancier van aardgas kunnen herrijzen. Rusland domineert de Europese gasmarkt, want zo’n 76% van alle Russische export gaat naar Europa. Gazprom's factuur voor energievoorziening aan de EU bedraagt maandelijks niet minder dan 3,5 miljard euro.

Duitsers sterk van Rusland afhankelijk

De Duitse aardgasimport bijvoorbeeld komt voor 40% uit Rusland en is cruciaal gezien de nucleaire uitstap in dat land. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar heeft de Europese Unie voor een bedrag van 156 miljard dollar Russische goederen geïmporteerd. Het grootste gedeelte van die invoer bestaat uit olie en gas. Wanneer Rusland zijn aanvoer zou terugschroeven, dreigen de Europese energierekeningen dan ook gevoelig te zullen stijgen.

Na jaren van isolering probeert Iran stilaan zijn positie op de globale energiemarkt te heroveren en wil het zijn olie- en gasactiva opnieuw open stellen voor buitenlandse investeerders. Zo heeft het land 10 miljard dollar nodig voor de financiering van de ontwikkeling van olie- en gasvelden in de Perzische Golf.

Bron: Express.be