Einde Zwitsers bankgeheim

Zwitserland, ‘s werelds belangrijkste offshore financiële centrum, heeft op een vergadering van de Europese ministers van Financiën in Parijs, beloofd om bank- en belastinggegevens in de toekomst automatisch te gaan delen met andere landen. Het gaat volgens de Oeso om een van de belangrijkste doorbraken in de globale strijd tegen het "misbruik van het bankgeheim om belastingen te ontduiken".

Meewerking

De sectororganisatie van Zwitserse banken heeft toegezegd mee te zullen werken aan het automatisch verschaffen van informatie, zolang de gegevens alleen worden gebruikt voor belastingdoeleinden. Er bestonden al verdragen die Zwitserland en Zwitserse banken noopten tot het bekendmaken van gegevens over individuele rekeninghouders die werden verdacht van belastingontduiking. De nieuwe overeenkomst gaat nog een stap verder, want het land en de banken moeten nu ook vrijgeven wie er achter juridische en financiële constructies zitten waarmee bedrijven belastingen ontwijken.

Ook andere landen overstag

De Zwitserse toezegging is cruciaal in de strijd tegen belastingontduiking, want Zwitserland kent een lange traditie van bankgeheim die tot een bloeiende financiële sector heeft geleid, die zo’n 2.200 miljard dollar aan buitenlands kapitaal beheert. Naast Zwitserland hebben nog 44 landen de overeenkomst ondertekend, waaronder alle G 20-landen, maar ook voormalige belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Jersey.

Landen die het niet ondertekenen komen op een zwarte lijst te staan die later dit jaar door de OESO zal worden vrijgegeven. Verwacht wordt dat landen als Dubai en Panama van de nieuwe regeling zullen profiteren om ‘dubieus’ kapitaal aan te trekken: zij ondertekenen het akkoord niet. Europese overheden verwachten dat miljarden euros naar hun respectieve landen zullen terugvloeien als gevolg van het akkoord. Vele landen bieden belastingzondaars dan ook gunstige straftarieven aan om zo een streep te trekken onder het verleden.

Bron: Express.be