Roubini waarschuwt voor nieuwe kredietbubbel

Nouriel Roubini, ofwel de ‘horror-econoom’, voorziet opnieuw donkere wolken boven de financiële markten. Tegenover de Amerikaanse nieuwszender Fox stelde dat er in de kredietmarkten een nieuwe bubbel in de maak is. De situatie is niet zo desastreus als in 2008 maar het ziet er zeker niet florissant uit aldus de professor.

Nouriel Roubini Nouriel Roubini

Roubini duidt op de extreem lage rentevoeten in de VS. Natuurlijk stimuleert dit de economie maar het zorgt ook voor een te grote kapitaalsstroom richting risicovolle projecten zo stelt Roubini. Andere punten waar hij zich zorgen over maakt zijn o.a. de enorme verkopen van slechte bedrijfsleningen (junk bonds) en de opbouw van schulden waarbij ook de obligatiehouders aansprakelijk zijn. Volgens hem zijn de katalysatoren die de crisis van 2008 veroorzaakten weer op het niveau van 2006/2007.

Zo zijn veel junk bonds enorm overgewaardeerd en is het dus wachten tot deze bubbels barsten. Niet alleen Roubini stelt dit maar ook de Amerikaanse junk bond goeroe Martin Fridson en Jeffrey Grundlach (DoubleLine Capital) zijn dezelfde mening toegedaan. Zij stellen dat het in deze beleggingscategorie nu eenmaal veel te vol zit.

Eerder duidde Roubini ook al op zes grote risico’s voor de wereldeconomie.

Video-interview Nouriel Roubini met Fox

Amerikaanse spreads

us credit spreads

Matt King van Citi publiceerde eerder deze week deze grafieken waarin hij duidelijk maakt dat de spreads welliswaar genormaliseerd lijken maar dat de effectieve rendementen (yields) nu laagte records noteren en dus aanzienlijk geprijsd zijn. De verhoogde risico’s zullen zich nog niet direct openbaren maar wellicht over een jaar of 2 zo vermoed Roubini.