Yellen voorziet groei

Gisteren meldde Fed-voorzitster Janet Yellen optimistisch te zijn over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Ze gaf aan dat er echter geen concrete plannen liggen om de rentevoeten te verhogen. Vanaf december 2008 noteren de Amerikaanse basisrentes tussen de 0 en de 0,25 procent. Deze werden zo (historisch) laag gezet om zo de Amerikaanse economie aan te jagen.

Janet Yellen, voorzitster <a href='/begrippen/401-federal-reserve'> Federal Reserve </a>
Janet Yellen, voorzitster Federal Reserve

Yellen stelt dat de Amerikaanse rentes laag blijven zo lang er nog weinig prijsstabiliteit is en dat de werkloosheid nog te hoog is. De huidige Amerikaanse inflatie wordt door de Fed tussen de 1,7 en de 2 procent ingeschat. Als bovengrens voor de werkloosheid hanteert de Fed 5,6% van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk. De voorzitster verwacht dat in het tweede kwartaal door zowel hogere productie als consumptie de Amerikaanse economie sterk zal groeien.

Verder verwacht Yellen dat de Amerikaanse werkloosheid dit jaar harder zal dalen dan in 2013. Yellen benadrukt echter dat de Russische druk op Oekraïne een enorme bedreiging voor de wereldeconomie is.