Schroders stelt groeiverwachtingen over brede linie neerwaarts bij

Schroders heeft de verwachtingen voor zowel ontwikkelde als opkomende markten behoorlijk naar beneden bijgesteld, schrijft Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders in een nieuwe Economic and Strategy Viewpoint. Het herstel van de wereldeconomie zet weliswaar door, maar de groeiverwachtingen zien er veel minder rooskleurig uit.

Keith Wade, Schroders

Downgrade voor groei- en hogere inflatieverwachtingen

Zowel voor dit jaar als voor komend jaar stelt Schroders de verwachtingen neerwaarts bij. De groeiprognose voor 2014 voor de wereldeconomie stelt Wade nu op 2,8% (was 3%). De VS is zelfs neerwaarts bijgesteld van 3% naar 2,6%. Alleen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is Schroders optimistischer dan voorheen. Daar bedraagt de prognose nu respectievelijk 2,2% en 2,9% (was 1,9% en 2,6%) voor dit jaar.

Deze bijstelling gaat gepaard met een verhoging van de inflatieverwachtingen. Voor bijna alle landen verhoogt Schroders die prognoses. Wereldwijd gaat Wade nu uit van een geldontwaarding van 3%. Binnen de aanpassingen valt ook de VS op, met een opwaartse bijstelling van 0,3 procentpunt tot 1,8%. Terwijl alleen voor het VK de prognoses neerwaarts worden bijgesteld. Wade stelt wel dat de problemen in de opkomende markten fundamenteler zijn dan elders. Die landen moeten zich aanpassen aan een wereldeconomie met minder vraag en intern moet er een transformatie richting binnenlandse vraag op gang komen.

De komende tijd zullen centrale banken een uiteenlopend monetair beleid voeren. De Fed en de Bank of England draaien de geldkraan toe, terwijl de ECB, Bank of Japan en Volksbank van China een ruimer beleid voeren.

Deflatie blijft grootste dreiging

Grootste risico ziet Wade in een zwakkere groei en inflatie, veroorzaakt door een harde landing van China, deflatie in Europa en stagnatie van de wereldeconomie. Aan het palet van mogelijke staartrisico’s voegt Schroders drie nieuwe toe: Secular stagnation - lage economische groei, lage kapitaalbestedingen, ondanks uitzonderlijk lage rentetarieven.

Capacity constraints bite - reservecapaciteit blijkt lager te zijn dan beleidsmakers dachten, centrale banken schatten het vermogen om op eigen kracht te groeien zonder de inflatie te verhogen te hoog in. Gevolg is dat als de vraag aantrekt, de inflatie omhoog schiet. Centrale banken moeten harder op de monetaire rem trappen.

Russian rumble - Rusland neemt het oostelijk deel van Oekraïne in. Europa en de VS leggen Rusland handelssancties op, dat deze beantwoordt met het dichtdraaien van de gas- en oliekraan richting het westen.