Interesse pensioenfondsen voor vastgoed blijft toenemen

In onzekere financiële markten blijven Nederlandse pensioenfondsen speuren naar vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. Ze zoeken daar aantrekkelijke kasstromen voor de langere termijn en willen zich indekken tegen inflatie, zegt Stefan Cornelissen, Hoofd Nordic en Benelux Institutional Business bij M&G Investments.

“De obligatieachtige kenmerken van een gediversifieerd fonds met langlopende huurcontracten trekt Nederlandse institutionele beleggers – vooral ook met het oog op het additionele rendement vergeleken met index-gelinkte staatsobligaties. In de afgelopen jaren hebben we ook een toenemende vraag gezien vanuit pensioenfondsen met liability-matching vereisten die ook gecharmeerd zijn van de kapitaalaanwas die het onderliggende vastgoed op de lange termijn kan genereren,” zegt Cornelissen.

Nederlandse beleggers hebben circa 10% van het M&G Secured Property Income Fund in handen. Het fonds heeft een totale omvang van £2 miljard en belegt in een breed scala aan Brits commercieel vastgoed, waaronder supermarkten, hotels, kantoren, studentenhuizen en woningen.

Het fonds heeft onlangs voor £68 miljoen een superstore van Sainsbury ’s in Londen aangekocht. Sainsbury ’s is een toonaangevende Britse supermarktketen en van het 30-jarig huurcontract resteren er nog 25. Ben Jones, manager van het M&G Secured Property Income Fund, zegt: “Dit is een zeer aantrekkelijke investering in een pand in een welgestelde buitenwijk van Londen, dat in 2009 zeer grondig is gerenoveerd. In de huidige markt is de potentie van deze lease uniek. Het biedt jaarlijks voor inflatie gecorrigeerde renteverhogingen met een goede bandbreedte van 1,5-5%. Bovendien kan de waarde van een pand op de langere termijn ook worden berekend aan de hand van het toekomstige ontwikkelingsperspectief, dat in dit geval buitengewoon sterk is, gezien de locatie in een gewilde Londens woonwijk.

“Deze transactie onderstreept de kracht van onze analisten en hoe ze samenwerken op het gebied van vastrentende waarden, kredieten en vastgoed. Dit is essentieel om op de lange termijn succesvol te beleggen in vastgoed met langlopende huurcontracten. In combinatie met onze flexibiliteit, omvang en middelen, staat dit ons toe om consistent kansen in de vastgoedmarkt met langlopende huurcontracten te identificeren en te benutten.”

Het M&G Secured Property Income Fund wordt geadviseerd door M&G Real Estate, dat sinds het jaar 2000 voor meer dan £4 miljard aan vastgoed met langlopende huurcontracten heeft geïdentificeerd en aangekocht. Stefan Cornelissen zegt: “Op dit moment bieden vastgoedfondsen met langlopende huurcontracten institutionele beleggers een veilige manier om in een breder scala aan vastgoedbeleggingskansen te stappen dan ooit tevoren. Onze vastgoedteams identificeren op dit moment uitstekende waarde in grotere projecten en in innovatieve transacties - vooral in operationele activa en ontwikkelingsfinanciering, waar M&G kapitaal voor klanten blijft beleggen om veilige langetermijninkomstenstromen te genereren die gelinkt zijn aan inflatie.”

Het M&G Secured Property Income Fund heeft de afgelopen 18 maanden transacties verricht met een totale waarde van circa £900 miljoen.