Brussel stijgt op lijst duurste steden

De Afrikaanse steden Luanda (Angola) en N’Djamena (Tsjaad) zijn de duurste steden ter wereld voor expats. Hong Kong vervolledigt de top 3. Dat blijkt uit de Cost of Living Survey 2014, een jaarlijks onderzoek van Mercer naar de levensduurte in 211 steden wereldwijd. Brussel, vorig jaar nog op de 69ste plaats, stijgt dit jaar naar plek 56.

Afrika boven…

woonkosten

Luanda voerde vorig jaar ook al de lijst aan. N’Djamena is een nieuwkomer in de top 3. “Op het eerste zicht kan het misschien vreemd lijken dat twee Afrikaanse steden de ranglijst aanvoeren, zeker omdat die doorgaans niet meteen als rijke steden worden beschouwd”, zegt Ellen van Arenthals, Mobilty Consultant bij Mercer. “Maar voor expats is het leven er erg duur. Ingevoerde producten kosten verschrikkelijk veel en ook wonen is een kostelijke aangelegenheid omdat expats in de Afrikaanse steden in beveiligde gebieden leven.”

levenskosten

Valuta-effect jaagt levensduurte West-Europese steden omhoog

Behalve Brussel stijgen vrijwel alle West-Europese steden in de ranking. Dat komt voornamelijk door de valutakoers. Van Arenthals: “Doordat de euro relatief hoog geprijsd is ten opzichte van de dollar wordt het leven in West-Europese steden steeds duurder voor expats. In sommige van die steden is de vraag naar huisvesting ook sterk toegenomen waardoor ook die kosten zijn gestegen.”

Zwitserland voert de Europese ranglijst aan en staat met maar liefst 3 steden in de top 10: Zurich (5), Geneve (6) en Bern (8). London stijgt van de 25ste naar de 12de plaats, terwijl Parijs 10 plaatsen hoger noteert op plek 27. In Rusland pakt het valuta-effect helemaal anders uit. Moskou, dat vorig jaar nog op de 2de plaats prijkte, is nu zeven plaatsen gedaald door de val van de roebel.

Kop koffie goedkoopst in Johannesburg

De gegevens van de Cost Of Living Survey worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen bij het bepalen van de hoogte van de kostenvergoedingen voor in het buitenland tewerkgestelde werknemers. Voor dit onderzoek put Mercer uit een database waarin lokale prijzen van 200 producten en diensten zijn opgeslagen, ondermeer op het vlak van transport, huisvesting, voedsel, kleding huishoudelijke artikelen en entertainment. In het onderzoek zijn de kosten daarvan voor een aantal steden verder uitgesplitst (zie tabel hieronder).

Het huren van een tweekamerappartement is het duurst in Hong Kong (€5.100 per maand). Voor Brussel bedraagt die huurprijs €1.900. “Vorig jaar betaalde je in Brussel nog €1.700 per maand voor de huur van een ongemeubileerd tweekamerappartement. Ook in andere Europese steden is de huurkost aanzienlijk toegenomen. Een kopje koffie is dan weer met zijn €1,33 het goedkoopst in Johannesburg”, aldus van Arenthals.

Kosten wereldwijd

levenskosten wereldwijd

Bron: Mercer