'Russisch-Europese sancties hebben houdbaarheidsdatum van 1 à 3 maanden'

"De wederzijdse, door zowel Rusland als de EU getroffen economische sancties, hebben een houdbaarheidsdatum van drie maanden. Daarna zijn ze niet langer draaglijk." Dat staat te lezen in een rapport van Denemarkens grootste bankinstelling, de Danske Bank .

"We denken dat een escalerende handelsoorlog voor beide partijen onhoudbaar is en dat de EU de sancties binnen één à drie maanden zal opheffen, terwijl ook Rusland dat zal doen.” Het rapport 'The Ukrainian Crisis: the Nordic angle' (.pdf) focust vooral op de Scandinavische markten en concludeert dat indien energie een onderdeel van het geschil zou worden, de verliezen aan beide kanten enorm zullen zijn.

Rusland is Europa’s grootste gasleverancier en staat in voor zo’n 30% van de totale vraag. Volgens de experts van Danske Bank zal de Oekraïense crisis een beperkte impact hebben op de Europese economie, waarbij het negatieve sentiment in de bedrijfswereld de grootste risicofactor wordt. Finland wordt verondersteld het meest kwetsbare land te worden in de handelsoorlog. Verwacht wordt dat de Finse economie dit jaar 0,2% zal krimpen omdat die grotendeels afhankelijk is van handel, toerisme en directe investeringen vanuit en naar Rusland.

Andere Scandinavische landen zullen slechts beperkte gevolgen ondervinden, aldus nog de auteurs van het rapport. Noorwegen zou zelfs van de sancties kunnen profiteren, indien Europa Noors gas als een alternatief voor Russische import gaat beschouwen.

Bron: Express.be