Deutsche Bank: 'Alleen een zeepbel kan het huidige financiële systeem rechthouden'

Op de financiële markten zijn er een aantal notoire doemdenkers, waarbij spontaan de namen van Marc Faber en Nouriel Roubini ons te binnen schieten. Beiden kregen de troetelnaam Dr. Doem opgeplakt vanwege hun weinig optimistische vidie op de huidige situatie in de wereld.

Eigenlijk kan de boodschap van dit duo, en die van nog een handvol anderen trouwens, onder één noemer samengevat worden: de centrale banken hebben met de creatie van waardeloos geld de pijlers onder ons financieel systeem ondergraven.

Wel of geen zeepbellen

Het probleem zou namelijk zijn dat vooral de duizenden miljarden dollars die de Amerikaanse centrale bank in het systeem pompte tot de vorming van zeepbellen zouden hebben geleid. In de financiële pers in de Verenigde Staten wordt al maandenlang gediscussieerd over de vraag of die zeepbellen al dan niet aanwezig zijn in het systeem. Voorlopig zijn ze er daar aan de overkant van de Atlantische Oceaan nog niet uitgeraakt.

De meeste grootbanken lachen met de verklaringen die mensen als Faber en Roubini met de regelmaat van een klok de wereld insturen. Maar er is één stem in het kapittel die toch tot nadenken stemt. Dat is namelijk Deutsche Bank. De grootste Duitse bank pakte namelijk op haar beurt uit met een boodschap die verdacht sterk op die beide hierboven vermelde heren gelijkt. Blijkbaar is er toch ergens een radertje dat vast aan het lopen is.

Obligaties te duur

Deutsche Bank waarschuwt dat alleen een zeepbel het huidig financieel systeem kan rechthouden. De analisten van de bank gebruikten daarbij weliswaar het woord ‘waarschijnlijk’, maar de meegegeven boodschap klonk daarom niet minder scherp. Bovendien vreest de bank dat er voor obligatiebezitters weinig kans is om een positieve return te realiseren. Niet op middellange termijn, maar misschien zelfs niet op lange termijn.

In vele delen van de wereld zijn de rentevoeten recent nog verder gedaald. Dat is deels het gevolg van zwakke economische groei op een moment dat de schulden steeds hoger lopen. Inflatie kan de magere rendementen opvreten, maar er dreigt volgens Deutsche Bank zelfs een nog groter gevaar. De specialisten van deze bank sluiten zelfs in sommige gevallen een herschikking van de schulden niet uit.

Bron: Express.be