Fidelity ziet langere periode met verzwakt pond sterling

De positieve stemming na de uitslag van het Schotse referendum zal snel omslaan wanneer de aandacht verschuift naar de mogelijke gevolgen van ‘devo max’ (begrotingsautonomie), zegt Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij Fidelity Worldwide Investment.

Anand verwacht dat de hoge mate van verdeeldheid die duidelijk werd tijdens de campagne in Schotland onzekerheid teweeg zal brengen in de aankomende Britse verkiezingen. Daar komt nog bij dat, als de conservatieve regering aanblijft, dit het referendum over lidmaatschap van de Europese Unie zal kleuren. “We verwachten daarom een langere periode met een zwakkere pond sterling, vooral in vergelijking met de Amerikaanse dollar.”

Anand stelt verder:

  • Een zwakkere pond is een goede ontwikkeling voor het Britse bedrijfsleven, gezien de grote omvang van de inkomsten die in het buitenland worden gegenereerd. Deze ontwikkeling zal de markten in het algemeen ook ondersteunen.
  • Daarbij is het, gezien de sfeer van politieke instabiliteit, waarschijnlijk dat er niet meer dan een bescheiden verhoging van de kortlopende rente zal komen de komende jaren. Dit ondersteunt de binnenlandse economie.
  • Hoewel de uitslag een belangrijke beslissing markeert in een langdurige discussie over Schotse onafhankelijkheid, zijn de recente ontwikkelingen pas een eerste stap in een langlopend proces waarvan de richting lang geleden al is vastgesteld. Het succes van de unionisten komt vooral door het herschikken van de ‘nee’ stem in een stem vóór zelfbestuur. Dit in beschouwing nemende lagen de twee partijen altijd al veel dichter bij elkaar dan beide zouden willen toegeven.