PIMCO: Herstel VS zet door; eurozone in greep van dissonantie in monetair beleid

PIMCO voorziet aanhoudend herstel in de Verenigde Staten, met in de komende twaalf maanden een verwachte economische groei van 2,5% tot 3%, terwijl de eurozone slechts moeizaam uit de recessie kruipt met een groei van naar schatting 1%. Volgens de wereldwijd beleggende vermogensbeheerder is de weg omhoog van de VS mede te danken aan het monetaire beleid van de Fed en het stimulerende begrotingsbeleid dat beter was dan in andere landen. De eurozone en Japan worden juist gegijzeld door dissonantie in hun monetair beleid en zijn relatief sterk blootgesteld aan geopolitieke risico’s, zoals de crisis in Oekraïne. PIMCO verwacht dat de economische groei van China verder afzwakt tot ongeveer 6,5%.

De mix van economisch beleid in de VS was in de periode na de crisis verre van volmaakt, maar het steekt gunstig af tegen het beleid in andere landen. Dit voedt PIMCO’s verwachting dat de Amerikaanse economie het in de komende twaalf maanden veel beter zal doen dan de rest van de wereld.

PIMCO voorziet dat ondernemingen in de VS hun prijzen op peil kunnen houden en hun productiecapaciteit meer kunnen benutten. Gecombineerd met de blijvend gunstige financiële omstandigheden in 2014 zal dit leiden tot hoger rendement op geïnvesteerd kapitaal, en meer investeringen in 2015. Dit kan vervolgens in 2016 tot verdere winstgroei leiden, zodat de economie meer op eigen benen komt te staan en de Fed verder afscheid kan nemen van zijn ruime monetaire beleid.

Is ‘Whatever it takes’ genoeg voor Europees herstel?

Terwijl de cyclische vooruitzichten van de VS erop vooruitgaan, worden de inflatie- en groeiverwachtingen voor de eurozone vooral bepaald door geopolitieke risico’s en dissonantie in het monetair beleid. PIMCO verwacht dat de vraag weinig stijgt en ziet structurele belemmeringen voor de reële groei in de eurozone. Die komt de komende twaalf maanden uit tussen de 0,75% en 1,25%, met een inflatie van 0,75% à 1,25%.

“Het is nog maar de vraag of Draghi’s ‘Whatever it takes’ nog voldoende is om herstel in Europa te bewerkstelligen”, zegt Andrew Balls, adjunct-CIO van PIMCO en verantwoordelijk voor het Europese portefeuillebeheer. De Europese Centrale Bank heeft met zijn inspanningen weliswaar een ineenstorting voorkomen, maar de eurozone zit vast in een liquiditeitsval. Het mechanisme om monetair beleid te laten doorwerken in de economie hapert.” Een positieve kanttekening is dat het begrotingsbeleid een minder zware wissel op economische groei trekt, en dat credit flows in de regio zijn gestabiliseerd.

Omdat de TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) en de aankoop van asset-backed securities (ABS) waarschijnlijk tekort zullen schieten, rekent PIMCO erop dat de ECB de monetaire verruiming in 2015 voortzet, inclusief de grootschalige aankoop van staatsobligaties.

Japan: balans centrale bank blijft uitdijen

In het monetair beleid van Japan bespeurt PIMCO minder valse noten dan in dat van de eurozone, maar het demografisch verval en de schuldendeflatie vormen er een groter probleem. Naar verwachting zal de Japanse economie 1% tot 1,5% groeien. PIMCO verwacht dat de Japanse centrale bank zijn balans zal blijven vergroten in 2014, en zelfs in een hoger tempo in 2015 als de wereldeconomie daar aanleiding toe geeft.

Matiger groei in China, krimp in Rusland

De centrale banken van China en andere opkomende landen als Brazilië, India en Mexico worstelen met het vinden van de juiste mix van monetair beleid om de overgang te begeleiden van een export gedreven, op lage lonen gebaseerd groeimodel naar een model met middeninkomens waarbij meer geïnvesteerd moet worden in productie met een hogere toegevoegde waarde. Het Chinese model van door de publieke sector aangedreven investeringen en financiële repressie begint aan kracht te verliezen. PIMCO verwacht lagere en minder stabiele groei in de komende periode. De ontwikkelingen in China zijn van invloed op andere opkomende landen, vooral Brazilië en Rusland. Voor de zogeheten BRIM-landen gezamenlijk verwacht PIMCO in 2015 2% groei, lager dan de 3% tot 5% groei die daar de afgelopen jaren werden gerealiseerd. Rusland krijgt in 2015 waarschijnlijk te maken met economische krimp als gevolg van de sancties tegen onder meer Russische banken, zo verwacht PIMCO.

Geopolitieke risico’s:

De internationale economie wordt geconfronteerd met verschillende geopolitieke risico’s. De situatie in Oekraïne is vooral een bedreiging voor de vooruitzichten in de eurozone. PIMCO acht de kans klein dat de sancties tegen Rusland uitgroeien tot het niveau dat tegen Iran van kracht is, maar als dat gebeurt zou dat de eurozone terug in een recessie kunnen duwen. De crisis in het Midden-Oosten heeft waarschijnlijk relatief weinig impact op de wereldeconomie in de komende twaalf maanden. Toenemende spanning tussen China en Japan heeft potentieel meer impact en kan als geopolitiek risico niet worden genegeerd.