‘Grote Belgische bedrijven ervaren fiscale druk van amper 6,7 procent’

Het voorbije jaar hebben de duizend meest winstgevende bedrijven in België een gezamenlijke winst van 48 miljard euro gerealiseerd. Daarop werden 3,2 miljard euro belastingen betaald. Dat betekende een reële fiscale druk van amper 6,7 procent, terwijl de officiële aanslagvoet voor vennootschappen op 33,99 procent bedraagt. Dat blijkt uit een rapport van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Er wordt opgemerkt dat de bedrijven dan ook kunnen rekenen op een fiscale korting van 13 miljard euro. Bedrijven die het meest van deze kortingen gebruik kunnen maken, worden volgens het rapport met een fiscale druk van amper 2,8 procent geconfronteerd.

Bovenaan in de ranglijst staat Telenet , dat op een winst van 4,3 miljard euro slechts 18,3 miljoen euro belastingen diende te betalen. De top drie wordt vervolledigd door AB AB InBev en Groep Brussel Lambert ( GBL ).

De cijfers tonen volgens de PvdA aan dat België een belastingparadijs blijft voor grote bedrijven, maar voor loontrekkenden een fiscale hel is.

Bron: Express.be