Minister van Financiën: Rood staan moet niet gratis te zijn

Vrijwel alle betaalrekeningen hebben de mogelijkheid om op rood te staan. Dit houden banken bewust in stand, want ze kunnen eenvoudig veel geld verdienen aan de mogelijkheid om rood te staan. Ze hoeven er namelijk niets voor te doen. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat in het afgelopen jaar 58 procent van de Nederlanders niet één keer een negatief saldo op de betaalrekening hebben gehad. Vorig jaar was dit percentage nog 52 procent.

Nederlanders beseffen zich echter steeds beter dat rood staan een zeer dure vorm van krediet is. Steeds minder Nederlanders hebben dan ook een negatief banksaldo. Waar dit wel het geval is gaat het ook steeds vaker om lagere bedragen.

Banken bepalen eigen beleid

Het kan gebeuren dat u direct over geld moet beschikken dat u op dat moment niet heeft. Het is bij een urgente behoefte aan geld slimmer om te kiezen voor een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening kan gebruikt worden voor een structurele oplossing voor maandelijkse tekorten. Met een dergelijke lening kan men de maandelijkse tekorten op de betaalrekening storten, waar dan minder rente over wordt betaald.

Minister van Financiën liet onlangs weten achter de bancaire instellingen te staan, ondanks de hoge rentes. “Rood staan op de bankrekening moet niet gratis zijn, omdat dat een verkeerd signaal geeft aan consumenten,” aldus minister Dijsselbloem. Tevens zouden banken de vrijheid moeten hebben hun eigen beleid te kunnen bepalen.

Beperk uw kredietlimiet op de betaalrekening

Banken hebben er baat bij om als kredietlimiet een hoog bedrag aan te houden. Hierbij zullen ze er wel rekening mee houden dat het limiet wel is afgestemd op uw inkomen. Het is niet in het belang van de banken om een schuld op te bouwen boven hetgeen terug te betalen is. Verlaag het limiet tot een acceptabel bedrag. Uiteraard is het niet de bedoeling dat incasso’s gelijk storneren als u een keer rood staat, maar het is wel verstandig om een acceptabel plafondbedrag in te stellen.

Kiezen voor de eenvoudige oplossing heeft een prijs

Tijdelijke financiële tekorten zijn eenvoudig op te lossen door rood te staan. Als het om een korte periode gaat, lijken de kosten mee te vallen. Uitgedrukt in een percentage zijn de kosten toch aanzienlijk. De hoogte van de kosten verschilt per bank. Ze variëren van 5 tot 14,1 procent. De meeste banken hanteren een tarief boven de 10 procent. Zeker als het gaat om maandelijks terug kerende tekorten is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere oplossing voor tijdelijke tekorten. Dit kan door een extra bedrag vanaf de spaarrekening op de betaalrekening te storten. De nieuwe bank Knab biedt een service die andere banken niet bieden. De bank biedt de mogelijkheid om het saldo automatisch aan te zuiveren vanaf de spaarrekening.