Online boekhouden maakt van een accountant een ondernemerscoach

Steeds meer ondernemers zien het voordeel van online boekhouden. Een overstap zorgt voor een enorme efficiencyslag in het ondernemerschap. Daarnaast bespaart het de ondernemer vaak geld en krijgt men meer actueel inzicht in de bedrijfsresultaten. Door de opmars van online boekhouden verandert de rol van een accountant of administratiekantoor. Wat betekent dit voor ondernemers zelf?

Online boekhouden met deskundig advies

Door de efficiënte manier van boekhouden besparen veel ondernemers kosten op hun accountant. Maar is een besparing op deze manier het slimst? Een accountant of admistratiekantoor werkt vaak voor meerdere bedrijven in de branche en heeft dus een enorm groot kennisniveau. Deze schat aan kennis en ervaring over de branche, wet- en regelgeving en regelingen van de Belastingdienst is niet te vervangen door software. Als ondernemer is het juist slim om hier gebruik van te maken nu de kosten voor het reguliere inboekwerk wegvallen. Een accountant kan juist meer toegevoegde waarde bieden in een coachende en adviserende rol.

Door de boekhouding online te voeren hebben ondernemers de zekerheid dat bedrijfsgegevens veilig opgeslagen worden in de cloud. Er gaat niets verloren en een back-up is 24/7 beschikbaar. Daarnaast wordt tijd bespaart op het inboeken van gegevens waardoor een accountant meer tijd kan besteden aan advisering in strategische ondernemersvraagstukken.

Online boekhouder

Er zijn tegenwoordig steeds meer partijen die het gemak van online boekhouden combineren met de kennis van een adviseur. Deze online boekhouders hebben als voordeel dat ondernemers niet zelf hoeven te verwerken of in te boeken. Ook wordt vaak de complete belastingaangifte gedaan, de jaarrekening gemaakt en salarisverwerking uitgevoerd. In tegenstelling tot bij een online boekhoudpakket is het bij een online boekhouder in veel gevallen niet meer nodig om een accountant in te schakelen.

De adviseur is inbegrepen in de online dienstverlening. Vanwege het online karakter, waarbij contact voornamelijk verloopt via telefoon en chat in plaats van face-to-face contact, kunnen deze partijen een scherper tarief hanteren in tegenstelling tot een traditionele boekhouder.