Schroders: Internet geeft Chinese productiviteit een boost

Het internet zorgt voor ingrijpende veranderingen in de productiecapaciteit van China, stelt Louisa Lo van het Asian equities Team van Schroders . Analisten wijzen vaak op de penetratiegraad van het internet in China, of de enorme vlucht die e-commerce heeft genomen. Minder oog is er voor de verstrekkende gevolgen van het internet op de Chinese groei via de bedrijfsvoering.

Hogere efficiëntie

Tegen 2025 kunnen de internetactiviteiten, met alles wat daarbij hoort, uitgroeien tot 22% van het BBP . Ook al vertaalt dit zich niet direct in het rendement van aandelen, toch zullen ook die bedrijven profiteren die via het internet hun productiviteit weten te verhogen. Schroders ziet het grootste voordeel van het internet in het efficiënter inzetten van werkkapitaal en het realiseren van kostenbesparingen.

De zakelijke connectiviteit biedt nog veel mogelijkheden. Slechts 20-25% van de kleine bedrijven in China heeft een internetverbinding, tegen 75% in de VS. Het internet kan de kmo’s ook helpen om een betere toegang tot kapitaal te krijgen, dankzij de online financiële dienstverlening.

In de gezondheidssector kunnen digitale patientendossiers een grote verbetering van de infrastructuur opleveren, aldus Schroders . Ook helpen online platforms de transparantie en competitie in de gezondheidssector verbeteren.

Voordelen zijn er ook voor de maakindustrie, o.a. voor autoproducenten. Een gezamenlijke benadering van de productontwikkeling biedt veel kansen. Realtime data helpen om de operationele efficiëntie te verbeteren via meer transparantie, een betere voorraadcontrole en een verhoging van de productiecapaciteit.

Kansen

Waar liggen de kansen voor beleggers? In die sectoren, waar het internet waarde kan toevoegen aan het operationele en bestuurlijke vlak. De gezondheidszorg en de autoindustrie zijn twee voorbeelden, naast banken, vastgoedontwikkelaars en kleinhandelaars. Bedrijven die technologie inzetten om operationele kosten te verlagen, of die internetconnectiviteit toepassen in de kernprocessen, zullen profiteren van de verdere opmars van de online activiteiten.