Aandelen uit Azië behouden aantrekkingskracht

Het einde van het kwantitatieve verruimingsbeleid van de Federal Reserve en de neiging van beleggers om hun portefeuille te herpositioneren met het oog op de verwachte rentestijging in 2015 kan leiden tot een uitstroom van kapitaal uit de regio Azië-Oceanië. Desondanks blijft de regio onverminderd aantrekkelijk voor beleggers. Dat stelt Hugh Young, Managing Director van Aberdeen Asset Management Asia.

Vola blijft hoog

Aberdeen
Hugh Young

De volatiliteit op de markten zal aanhouden nu er een einde komt aan QE en de rente naar normalere niveaus lijkt terug te keren. Daar staat tegenover dat de Fed aangeeft dat de hoogte van de rente nauw zal samenhangen met de kracht van de economie. “En een duurzaam economisch herstel onder aanvoering van de VS zal op termijn gunstig uitpakken voor Aziatische exporteurs”, aldus Young. Bovendien blijven de corporate fundamentals van veel Aziatische bedrijven gunstig. Dit geldt volgens Young in het bijzonder voor ondernemingen die de afgelopen periode hun kosten hebben gedrukt en hun marges hebben verbeterd. Young: “Dat zal zijn vruchten afwerpen als de cyclus omslaat.”

Chinees vastgoed risicovol

“De aantrekkingskracht van Azië blijft onverminderd en we blijven toegewijde langetermijnbeleggers in een aantal van de beste bedrijven in de regio,” zegt Young, die onder meer positief is over de verbeterde vooruitzichten voor India, waar een einde kwam aan twee jaar van groei van minder dan 5% dankzij een relatief robuust groeicijfer van 5,7% in het derde kwartaal. Aberdeen ziet in de Chinese vastgoedsector nog altijd een risicofactor voor de Chinese economie. Veel van de 90.000 Chinese projectontwikkelaars gaan gebukt onder een zware schuldenlast waardoor faillissementen in deze sector onvermijdelijk lijken, hoewel de grootste bedrijven in deze sector betere marges hebben en bovendien hogere balansen dan hun Amerikaanse tegenhangers.