Rood staan kost Nederlander onnodig veel geld

De meeste Nederlanders hebben een rekening die de mogelijkheid biedt om rood te staan. Handig voor wat extra financiële ruimte wanneer men voor onverwachte kosten komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine, de grote beurt van de auto die wat duurder uitvalt of een hoge tandartsrekening. Een groot aantal consumenten staat echter structureel rood, wat voor onnodig veel extra kosten zorgt.

Wie vaker rood staat dan dat hij of zij een positief saldo heeft, kiest onbewust eigenlijk voor een heel dure vorm van lenen. Er worden hierbij doorgaans rentepercentages tussen de 8 en 15 procent gehanteerd, maar soms zijn er zelfs uitschieters richting de 20 procent. Er gaan in de politiek weliswaar geluiden op om deze rentetarieven aan te pakken, maar eigenlijk is het veel beter om als consument andere oplossingen voor rood staan te vinden.

Alternatieven voor rood staan

Wie rood staat op zijn lopende rekening en daarnaast nog een spaarrekening heeft, is eigenlijk aan het dweilen met de kraan open. De rentes voor rood staan zijn namelijk veel hoger dan de rente die men over spaargeld krijgt. Dat betekent dus dat rood staan meer kost dan sparen oplevert en men eigenlijk geld aan het weggooien is. Verstandiger is het dan ook om de roodstand aan te vullen met spaargeld en vervolgens verder te sparen zonder opnieuw rood te gaan staan.

Wie geld nodig heeft voor een plotselinge aankoop en niet verwacht dit op korte termijn direct terug te kunnen betalen, kan ook overwegen om geld te lenen in plaats van rood te staan. De rentes voor lenen zijn lager dan voor rood staan, dus op deze manier kan men de kosten voor het lenen zo veel mogelijk beperken.

Voorkomen is beter dan genezen

Dat is natuurlijk een beetje een dooddoener voor iedereen die rood staat. Maar wie met behulp van voorgaande tips eenmaal zijn roodstand heeft ingelopen, kan vervolgens wel de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt. Zo zal een duidelijke administratie voor veel mensen al schelen. Door eens goed op een rijtje te zetten wat er elke maand binnenkomt en welke uitgaven er zijn, doen veel mensen al verrassende inzichten op. Hierdoor heeft men beter zicht op de financiën en komt men minder snel onverwacht toch weer rood te staan.

Hierbij is het wel belangrijk om consequent te zijn en bijvoorbeeld wekelijks alles even op een rijtje te zetten. Iedereen kent wel de angst om het saldo na te kijken en te ontdekken dat het geld voor de maand al weer bijna op is. Toch is het belangrijk om deze angst opzij te zetten en grip op de financiële zaken te houden. Wie zijn saldo kent kan het immers uiteindelijk ook beter onder controle houden. Mocht dat eenmaal goed lukken, dan is het zelfs aan te raden om de mogelijkheid om rood staan helemaal op te zeggen.