Grootste Russische bank verstrekt kredietgaranties in Chinese yuan

Sberbank, de grootste Russische kredietverstrekker, gaat garanties voor internationale handelskredieten in de Chinese munteenheid uitgeven. De maatregel moet importtransacties uit China gemakkelijker maken. Dat heeft de nieuwssite RT.com gemeld.

De Russische bank merkt op dat de Chinese yuan in de import steeds belangrijker wordt. De nieuwe maatregel moet volgens Sberbank dan ook de samenwerking met Chinese leveranciers gemakkelijker maken en heeft betrekking op de zogenaamde kredietbrieven, die voortaan in Chinese yuan kunnen worden uitgegeven.

Verrekening in lokale munten

In de internationale handel wordt vaak beroep gedaan op de kredietbrieven, die kopers en leveranciers immers bescherming bieden en daarmee voorafbetalingen overbodig maken. Hierdoor gaan transacties veel sneller en vlotter. Chinese bedrijven hebben een voorkeur voor het gebruik van deze kredietbrieven, waarop sinds een tweetal jaar steeds vaker beroep worden gedaan.

Sberbank merkt op te kunnen profiteren van de versterking van de samenwerking met de Chinese banken. “We zien ook een stijgende interesse vanuit Russische bedrijven om verrekeningen te kunnen doen in lokale munten en in het bijzonder in Chinese yuan,” aldus de Russische bank.

Onderlinge valutaruil

De beslissing van Sberbank volgt op een eerdere overeenkomst tussen de Russische en Chinese centrale banken, waarin een driejarig akkoord werd gesloten voor een onderlinge valutaruil met een waarde van 25 miljard dollar. Die ingreep moet de handel in de nationale munten stimuleren en de afhankelijkheid van de dollar en de euro verder afbouwen.

De handel tussen Rusland en China werd nog verder gestimuleerd door de sancties die door de Verenigde Staten en Europa aan Rusland werden opgelegd na de gebeurtenissen in Oekraïne. Tijdens de eerste helft van dit jaar liet de handel tussen China en Rusland een stijging met 3,4% noteren. Na de Europese Unie is China de grootste handelspartner van Rusland.

Bron: Express.be