Greenwald waarschuwt voor DCF en glamouraandelen

Bruce Greenwald, één van s’werelds meest bekende ‘deep value’ beleggers gaf deze week een kort college bij het Heilbrunn Center for Graham and Dodd Investing bij de Columbia Business School. Greenwald blijft hameren op het negeren van de ruis in de financiële markten en raadt beleggers aan puur naar de onderliggende fundamenten te kijken. Greenwald geeft uiteraard toe dat niemand ter wereld de koersen kan voorspellen maar beleggers kunnen volgens hem heel eenvoudig hun portefeuilles optimaliseren: hogere rendementen bij een lager risico en andersom.

Markten amper te verslaan

Greenwald stelt dat het voor de gemiddelde belegger uiteraard niet mogelijk is om de markten te verslaan. De gemiddelde belegger scoort immers het gemiddelde van de markt. Beleggers moeten zeker niet denken dat ze slimmer zijn dan de andere beleggers want bij iedere transactie is er een koper die het aandeel te goedkoop vindt en een verkoper die het omgekeerde denkt.

Deep value filteren

Screening op bepaalde variabelen is het enige dat beleggers te doen staat Aldus Greenwald. De klassieke Fama French factor; de verhouding van de beurskoers tot de boekwaarde per aandeel is volgens hem nog steeds een zeer significante variabele. Daarnaast moeten beleggers ook hun beleggingen zeer fors spreiden want bij de screening van aandelen komen er veel aandelen naar boven die fors uit de gratie zijn bij de markt. ”Beleggers moeten er vanuit gaan dat veel van hun gekozen aandelen daadwerkelijk failliet gaan maar dit kan ruimschoots gecompenseerd worden door de aandelen die het wel overleven” aldus Greenwald.

Greenwald irriteert zich verder stevig aan de enorme populariteit van de DCF-methode. Deze methode houdt in het maken van voorspellingen van de toekomstige kasstromen. Deze methodiek is volgens Greenwald echter enorm kortzichtig want het negeert de solvabiliteit van de bedrijven totaal.