Nederlandse pensioenfondsen verwachten aandelenallocatie te verhogen

Ongeveer 65% van de Nederlandse pensioenfondsen verwacht hun allocatie naar aandelen de komende één tot twee jaar te verhogen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek door Pyramis Global Advisors, een onderdeel van Fidelity Investments.

Geen grote shifts

Alhoewel de meerderheid van de Nederlandse ondervraagden een stijging verwacht van asset-allocatie naar aandelen, is dit percentage toch het laagste van alle onderzochte Europese landen en ruim onder het Europese gemiddelde van 79%, zo blijkt in de 2014 Pyramis Global Advisors’ Institutional Investor Survey*. Ongeveer 30% van de Nederlandse pensioenfondsen verwacht geen verandering in hun aandelenallocatie en 5% voorziet een daling in de komende twee jaar.

Zo’n 40% van de Nederlandse institutionele beleggers zegt dat binnen hun allocatie naar aandelen, de grootste stijging de komende één tot twee jaar in opkomende markten zal zijn. Hierna volgen Europese aandelen, waarvan 28% van Nederlandse institutionele beleggers zegt de grootste stijging van aandelen-allocatie te verwachten.

Wat betreft alternatieve beleggingen, verwachten Nederlandse pensioenfondsen de grootste allocatiestijging in het vastgoedsegment. Met 28% is dit het hoogste cijfer van alle ondervraagde Europese landen.

Volatiliteit

Volatiliteit is de grootste zorg voor zowel de Nederlandse pensioenfondsen als voor pensioenfondsen wereldwijd. In Nederland zegt 30% van de ondervraagden dit als hun grootste zorg te ervaren, gevolgd door het beleggen in een klimaat van lage rendementen (23%) en risicomanagement (15%). Wet- en regelgeving werd door 20% van de Nederlandse institutionele beleggers genoemd als grootste risico voor hun portefeuilles. Voor Europa als geheel ligt dat op 22%, met Duitsland als uitschieter met 30%.

Het onderzoek ondervroeg 811 respondenten uit 22 landen met een beheerd vermogen van meer dan US$9 biljoen en is daarmee vermoedelijk de grootste in zijn soort. Onder de respondenten waren 283 Europese instellingen, waarvan 40 in Nederland.