ETF Securities verwacht nog verdere verlaging rente en reserve ratio door Chinese centrale bank

Afgelopen week verraste de People's Bank of China de markten met een verlaging van de rente in een poging om de kwijnende economische groei en deflatie tegen te gaan. Het was de eerste renteverlaging sinds 2012.

Het valt Nitesh Shah, associate director bij ETF Securities op dat de Chinese centrale bank dit jaar actief een ruimer beleid voert en liquiditeit verstrekt aan de bankensector. De rentestap van vorige week is volgens hem pas de eerste stap in een reeks. Er zit meer in het vat.

ETF Securities verwacht als volgende stap dat de centrale bank de verplichte reserve ratio verlaagt, evenals een verdere verlaging van de rente. Het doel is om een duurzame vraag in de economie te genereren en toenemende deflatoire risico’s te onderdrukken.

De Chinese centrale bank verhoogde ook de flexibiliteit van de banken om zelf de depositorente vast te stellen. Dit onderstreept het streven naar een toenemende liberalisering van de financiële markten. De beleidsmakers tonen aan dat ruim beleid en liberalisering hand in hand kunnen gaan.

Impulsen wellicht

De verbinding tussen de beurzen van Hong Kong en Shanghai ging vorige maand van start. Op de eerste handelsdag werd het dagelijkse quotum volledig benut. Dat toont de kracht van de vraag naar binnenlandse Chinese aandelen. Vorig jaar zag de MSCI Emerging Markets Index nog af van opname van de Chinese aandelen in de index. De beursverbinding neemt een aantal bezwaren weg en mochten de Chinese A-shares in de index een plek krijgen, dan zal dat een extra impuls geven aan deze handel.