Deutsche Bank verwacht normaal aandelenjaar

In tegenstelling tot frequente waarschuwingen is er van een zeepbel op de internationale aandelenmarkten geen sprake. Dat zegt Henning Gebhardt, wereldwijd hoofd aandelen bij Deutsche Asset & Wealth Management. Hij verwacht dat 2015 voor de aandelen een normaal jaar zal worden, met rendementen van hoge enkele cijfers. Dat is in lijn met het langetermijngemiddelde, zodat er van een zeepbel volgens Gebhardt geen sprake is.

Henninggebhardt
Henning Gebhardt

In de Verenigde Staten leken enkele maanden geleden overal zeepbellen waargenomen te worden. Dat had zowel betrekking op vastgoed als op obligaties en aandelen. Het fenomeen heeft zich inmiddels ook naar Europa verplaatst, waar een overdreven monetair beleid volgens sommigen eveneens zeepbellen zouden hebben gecreëerd. Dat moet volgens Henning Gebhardt echter worden ontkend.

Volgens Gebhardt blijft het decennium van de aandelen daarentegen ongestoord verder te gaan. “Voor het zevende jaar op rij blijft er sprake van opgaande aandelenmarkten, conform de lang aanhoudende slakkengangcyclus,” zegt hij. “ Dividend zal de belangrijkste drijvende kracht zijn achter de aandelenkoersen, ondersteund door bescheiden winststijgingen.”

Gebhardt getuigt in het algemeen van een voorkeur voor Europese - en vooral Duitse aandelen - die historisch gezien aantrekkelijk zijn gewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse aandelen.

Amerikaanse kansen

Hij wijst er echter op dat er in de Verenigde Staten ook kansen zijn voor met name Europese beleggers, vanwege de economische kracht en de verwachte stijging van de Amerikaanse dollar. Maar het zal nog moeten blijken of er op de beurs van Wall Street al dan niet zeepbellen zijn ontstaan, mogelijk in een aantal uithoeken van de markt.

De proef op de som voor deze zeepbellen zal ongetwijfeld komen wanneer de Federal Reserve in de loop van volgend jaar haar basisrente zou optrekken.

Over de speculatie over de mogelijke immobiliënzeepbel in Duitsland zei Asoka Wöhrmann, chief investment fficer (CIO) van Deutsche Asset & Wealth Management, recent dat het Duitse vastgoed internationaal gezien nog steeds relatief bescheiden is gewaardeerd.

“Ofschoon de huizenmarkt in sommige steden omhoog is geschoten, is er geen sprake van een algemene vastgoedbubble,” zegt Wöhrmann. “Voor beleggers ziet de markt voor commercieel vastgoed er nog steeds interessant uit.”