In VS kost liter benzine nu 42 cent

In de Amerikaanse staat Oklahoma verkoopt Oncue Express, een keten van benzinestations, voor het eerst sinds juli 2010 benzine opnieuw onder de 2 dollar per gallon (3,785 liter).

Sinds woensdag kunnen automobilisten er tanken tegen 1,99 dollar per gallon, of, omgerekend 42 eurocent per liter. De gemiddelde benzineprijs in de VS blijft met 2,74 dollar per gallon nog een pak boven die ondergrens, al is benzine er nu gemiddeld 20% goedkoper dan een jaar geleden.

De olieprijs blijft zakken nadat de OPEC vorige week besloot het productieniveau te handhaven ondanks de afgenomen vraag en het toegenomen aanbod, veroorzaakt door de schalierevolutie in de Verenigde Staten.

Een vat ruwe olie kost vandaag ruim 37% minder dan 5 maanden geleden. 15% van de Amerikaanse benzinestations bieden hun brandstof nu aan minder dan 2,50 dollar per gallon aan (66 eurocent per liter), verwacht wordt dat ook Oncue Express straks navolging krijgt.

In België is de prijs de voorbije zes maanden met 18% gedaald, wat van ons land het op 9 na duurste land ter wereld maakt om een benzinetank te vullen. Onze noorderburen zijn er nog slechter aan toe. Slechts in 4 landen is benzine nog duurder dan in Nederland: Italië, Hong Kong, Turkije en Noorwegen.

Bron: Express.be