Uber nu 41 miljard dollar waard

De fel gecontesteerde alternatieve taxidienst Uber Technologies is na een nieuwe kapitaalronde 41 miljard dollar waard. Het bedrijf overtreft daarmee de waarde van gevestigde spelers als Delta Airlines, Kraft Heinz , Salesforce.com en is nu even veel waard als mediagigant Time Warner Cable.

Enkel Facebook was voor zijn beursgang nog meer waard: 50 miljard dollar om exact te zijn. Uber haalde zopas 1,2 miljard op bij een reeks investeerders en wil daar snel nog 600 miljoen dollar aan toevoegen. Uber werd vorig jaar nog op 3,5 miljard dollar gewaardeerd, terwijl een eerdere kapitaalronde dit jaar dat bedrag al op 18,2 miljard dollar bracht.

Fors hoger dan andere new techbedrijven

Uber laat daarmee een reeks andere door risicokapitaal gefinancierde bedrijven ver achter zich. Zo noteren Airbnb, Dropbox, Snapchat en de Chinese smartphonemaker alle om en bij de 10 miljard dollar aan waardering, al kunnen deze cijfers snel stijgen wanneer vers kapitaal wordt opgehaald. Uber is vandaag actief in 250 steden in 50 landen. Ondanks dat het bedrijf in vele landen in de clinch ligt met lokale overheden en taxikartels, moet het pas opgehaalde geld de verdere overzeese expansie van Uber financieren.

Ook in België stoot Uber op tegenstand en opereert er na een rijverbod opgelegd door ex-minister Brigitte Grouwels nog steeds illegaal. Van chauffeurs die betrapt worden, wordt de wagen in beslag genomen. Kersvers Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zegt ondertussen de taxisector te willen moderniseren, maar hoe dat zal gebeuren is onduidelijk.

Volgens Dave Ashton, de co-stichter van Uber-concurrent SnapCar doet Uber exact wat ze moeten doen om de markt te veranderen: "Ze doen niet eens moeite om zich in orde te stellen met wat ze als slechte wetten beschouwen."

Bron: Express.be